Άρθρο των Παναγιώτη Παπασταματίου και Έφης Καρρά στο ESG Stories
Τετάρτη, 06 Δεκεμβρίου 2023
Άρθρο των Παναγιώτη Παπασταματίου και Έφης Καρρά για την ύστατη προσπάθεια αναχαίτισης της κλιματικής κρίσης και τον ρόλο των Α.Π.Ε αναρτήθηκε στο newsroom του esgstories.gr, στις 06 Δεκεμβρίου 2023.
Σύμφωνα με το άρθρο, η αιολική ενέργεια είναι βασικό μέρος της λύσης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Με την αξιοποίηση του χερσαίου και θαλάσσιου αιολικού δυναμικού της, η Ελλάδα μπορεί όχι μόνο να επιτύχει τους κλιματικούς της στόχους, αλλά και να εξάγει καθαρή ενέργεια στην Ευρώπη, συμβάλλοντας στην προσπάθεια της ευρωπαϊκής μας οικογένειας για κλιματική ουδετερότητα το 2050.
Το περιβαλλοντικό όφελος της αιολικής ενέργειας δεν πρέπει να αμφισβητείται. Πρόκειται για μία φιλοπεριβαλλοντική δραστηριότητα η οποία δεν εκπέμπει ρύπους. Oι ανεμογεννήτριες που λειτουργούσαν στην Ελλάδα μέχρι τον Ιούνιο του 2023, εξοικονόμησαν σε ένα έτος τόσες εκπομπές CO2 όσες εκπέμπονται από 4 εκατομμύρια επιβατηγά αυτοκίνητα που αντιστοιχούν στο 80% των επιβατηγών αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στη χώρα. Δεν απειλούν τα οικοσυστήματα και δεν υποβαθμίζουν το περιβάλλον στο οποίο λειτουργούν. Επιπλέον, τα αιολικά πάρκα εκτελούν έργα αποκατάστασης και αναδάσωσης. Μέχρι σήμερα, έχουν αναδασωθεί ή έχουν εκτελεστεί δασοτεχνικά έργα προστασίας που ισοδυναμούν σε πάνω από 29.500 στρέμματα δάσους.
Τα περιβαλλοντικά, κοινωνικά και οικονομικά οφέλη της αιολικής ενέργειας προσπάθησε να παρουσιάσει η νέα καμπάνια της ΕΛΕΤΑΕΝ με τίτλο «Ζούμε την κλιματική κρίση, ας δούμε και τη λύση: Aιολική Ενέργεια, η δική μας ενέργεια»
Περισσότερες πληροφορίες για την καμπάνια μπορείτε να δείτε στο δικτυακό τόπο της ΕΛΕΤΑΕΝ ΕΔΩ και ΕΔΩ
Παρά τα οφέλη από την αιολική ενέργεια και ενώ κανείς δεν αμφισβητεί την ύπαρξη της κλιματικής κρίσης, υπάρχουν πρωτοβουλίες οι οποίες αποκλείουν ατεκμηρίωτα τις Α.Π.Ε. και την αιολική ενέργεια, υπονομεύοντας στην ουσία το περιβάλλον. Πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι οι Α.Π.Ε. αποτελούν τον σίγουρο και ασφαλή δρόμο για την κλιματική ουδετερότητα και την ουσιαστική προστασία του περιβάλλοντος.