Άρθρο Π. Παπασταματίου στην ΕΦΣΥΝ για την κοινωνική συμμαχία και την ενεργειακή μετάβαση
Σάββατο, 14 Οκτωβρίου 2023
Άρθρο του Γενικού Διευθυντή της ΕΛΕΤΑΕΝ κ. Παναγιώτη Παπασταματίου με τίτλο “Κοινωνική συμμαχία για την ενεργειακή μετάβαση ” φιλοξένησε η “Εφημερίδα των Συντακτών”, το Σάββατο 14 Οκτωβρίου 2023.
Όπως αναφέρεται στο άρθρο, το επικαιροποιημένο σενάριο του ΕΣΕΚ που στάλθηκε αρχές του καλοκαιριού για διαβούλευση στους φορείς, προβλέπει για το 2030 44% συμμετοχή των Α.Π.Ε. στη συνολική ακαθάριστη τελική κατανάλωση ενέργειας, και σχεδόν 80% στην κατανάλωση ηλεκτρισμού. Για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι με το μέγιστο οικονομικό όφελος για τους καταναλωτές, απαιτείται ισόρροπη ανάπτυξη του μείγματος αιολικών και φωτοβολταϊκών -και γενικά των Α.Π.Ε.
Σε αυτό το βέλτιστο μείγμα, το μερίδιο της αιολικής ισχύος πρέπει να είναι τουλάχιστον 50%-60% το 2030. Ένας λόγος για αυτό είναι ότι τα αιολικά πάρκα παράγουν φθηνή ενέργεια κατανεμημένη σε όλη τη διάρκεια του εικοσιτετράωρου. Επιπλέον, η Ελλάδα είναι προικισμένη με πλουσιότερο αιολικό δυναμικό σε σύγκριση με τις γειτονικές της χώρες (Ιταλία και Βαλκάνια) που αναμένεται να επιτύχουν τους στόχους τους κυρίως με βάση τα φωτοβολταϊκά. Έτσι, εάν η Ελλάδα αναπτύξει πολλά αιολικά πάρκα, θα είναι σε θέση να παράγει πολλή ενέργεια καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου – όχι μόνο της μεσημεριανές ώρες κατά τις οποίες τα φωτοβολταϊκά των γειτονικών χωρών θα υπερπαράγουν (και επομένως τα δίκτυα θα είναι κορεσμένα και η ανάγκη περικοπών ενέργειας μεγάλη). Αυτές τις υπόλοιπες ώρες (δηλ. τις μη μεσημεριανές), η ενέργεια θα είναι πολύτιμη και η Ελλάδα θα μπορεί να εξάγει την παραπάνω αιολική ενέργεια, αποκομίζοντας σημαντικά οικονομικά και γεωπολιτικά οφέλη.
Το επικαιροποιημένο ΕΣΕΚ πρέπει να λάβει υπόψη του το πλεονέκτημα αυτό της Ελλάδας και να το αποτυπώσει στους στόχους του.
Επιπλέον, το σχέδιο περιέχει μερικές κρίσιμες στρατηγικές επιλογές και διαπιστώσεις που αφορούν συνολικά την ενεργειακή μετάβαση για την κλιματική ουδετερότητα το 2050, οι οποίες ξεπερνούν τα όρια ενός τυπικού ενεργειακού σχεδιασμού. Αυτές αφορούν:
- Το γεγονός ότι η ενεργειακή μετάβαση είναι μια επένδυση για το μέλλον.
- Την στρατηγική για μεγάλη εξοικονόμηση (-1,6% το 2030 και -26,5% το 2050 σε σχέση με το 2021, παρά την οικονομική ανάπτυξη) που συνδυάζεται με υπερτριπλασιασμό το 2050 της ζήτησης ηλεκτρισμού.
- Το σταδιακό φορολογικό μετασχηματισμό.
Στο άρθρο αναλύονται όλα τα ανωτέρω και τονίζεται πως θα πρέπει να εξηγηθούν και να επικοινωνηθούν με απλά λόγια στους πολίτες ώστε να επιτευχθεί η αναγκαία κοινωνική συμμαχία για την ενεργειακή μετάβαση. Αν η πολιτεία υστερήσει σε αυτό το χρέος της, θα αφήσει χώρο σε λαϊκιστικές, αντιπεριβαλλοντικές φωνές να παρουσιάζουν την ενεργειακή μετάβαση – αδίκως και απολύτως λανθασμένα – ως ένα βάρος στις πλάτες της κοινωνίας το οποίο, δήθεν, αποφάσισαν κάποιοι τρίτοι ερήμην της.
Δείτε το άρθρο του Π. Παπασταματίου σε pdf ΕΔΩ