Συνέντευξη του Π. Παπασταματίου στο radiome.gr: Το 2030 η Ελλάδα θα παράγει το 80% του ηλεκτρισμού από ΑΠΕ Eletaen Team 30 Αυγούστου, 2023

Συνέντευξη του Π. Παπασταματίου στο radiome.gr: Το 2030 η Ελλάδα θα παράγει το 80% του ηλεκτρισμού από ΑΠΕ

 
 

Τρίτη, 29 Αυγούστου 2023

O Γεν. Διευθυντής της ΕΛΕΤΑΕΝ Π. Παπασταματίου συνομίλησε με τη δημοσιογράφο Σώτια Πεντεδήμου στο πλαίσιο της εκπομπής της στον ραδιοφωνικό σταθμό “radiome.gr”, την Τρίτη 29 Αυγούστου 2023.

Απαντώντας στις ερωτήσεις της δημοσιογράφου ο κ. Παπασταματίου επεσήμανε τα κάτωθι:

«Το 2050 θα πρέπει οι δυτικές χώρες να γίνουν κλιματικά ουδέτερες, που σημαίνει τι; Δεν εκπέμπω καθόλου ρύπους. Πρέπει να κάνουμε μία μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας. Και ενώ  η συνολική κατανάλωση ενέργειας θα πέσει κατά 25-30% σε σχέση με σήμερα, η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας θα τριπλασιαστεί γιατί οι τεχνολογίες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καθαρή μορφή έχουν αναπτυχθεί. 

Η στρατηγική είναι να εξ-ηλεκτρίσουμε το ενεργειακό μας σύστημα και αυτό γίνεται για  να μειωθούν οι καθαρές εκπομπές ρύπων στο περιβάλλον. Ό,τι συζητάμε σήμερα, για ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά, σε 10 χρόνια θα είναι πολύ περισσότερο από δεδομένα. Η στρατηγική αυτή όμως θα πρέπει να εξηγηθεί στους πολίτες γιατί οδηγεί σε μεγάλο οικονομικό όφελος. Οδηγεί σε πιο καθαρό αέρα, σε λιγότερο θόρυβο, σε καλύτερη ποιότητα ζωής, σε χαμηλότερο και πιο σταθερό κόστος. Αν δεν εξηγηθεί, η κοινωνία θα συνεχίσει να πιστεύει ότι η ενεργειακή μετάβαση είναι για τους λίγους ενώ είναι για τους πολλούς και ότι έχει μεγάλο κόστος ενώ δεν έχει», τόνισε χαρακτηριστικά προσθέτοντας ότι το 2030 η Ελλάδα θα παράγει το 80% του ηλεκτρισμού από ΑΠΕ – σήμερα είμαστε περίπου στο 50%  – και αυτή η αύξηση θα γίνει κυριώς με νέα αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα.

Ερωτηθείς σχετικά με την σχέση πυρκαγιών και ανεμογεννητριών ο κ. Παπασταματίου έκανε λόγο για «αισχρά υπονοούμενα και fake news που μόνο νοσηροί εγκέφαλοι μπορούν να τα σκεφτούν, καθώς υποστηρίζουν ότι κάποιος εγκληματεί για να κάνει κάτι που ήδη επιτρέπεται!». Εξηγώντας περαιτέρω υπενθύμισε ότι η εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε δάση και δασικές εκτάσεις επιτρέπεται και είναι νόμιμη ενώ για την απόφαση του ΣτΕ του 2012 για τα αναδασωτέα σημείωσε πως έκρινε ως συνταγματικό το νόμο που επιτρέπει την εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε αυτά «προσθέτοντας εύλογα πολλές προϋποθέσεις και επιπλέον δυσκολίες στους επενδυτές». 

Ο κ.Παπασταματίου αναφέρθηκε και στις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών στα αιολικά πάρκα, σημειώνοντας καταρχάς ότι είναι μια συζήτηση που πρέπει να γίνεται (σ.σ. οι όποιες ενστάσεις διατυπώνονται) ωστόσο τις απέδωσε στη γενικότερη έλλειψη αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης προς το κράτος – που δεν είναι πάντα αδικαιολόγητη, όπως είπε – και στην έλλειψη ενημέρωσης.

«Η αιολική ενέργεια είναι καθαρή ενέργεια. Δεν κάνει θόρυβο, δεν θίγει την αναπαραγωγική ικανότητα των θηλαστικών, με σωστή χωροθέτηση είναι απόλυτα συμβατή με άλλες ανθρώπινες δραστηριότητες, όπως είναι επίσης συμβατή με την βιοποικιλότητα – πουλιά και ζώα.  Αυτές τις απλές αλήθειες προσπαθούμε να επικοινωνήσουμε. Υπάρχει ένας βομβαρδισμός ψευδών μύθων όσον αφορά τα αιολικά πάρκα. Δεν μπορείς να πεις όχι σε αυτή την τεχνολογία με την επιχειρηματολογία ότι αυξάνει τους ρύπους, σκοτώνει ζώα και πουλιά γιατί έτσι οδηγούμαστε στη συνολική απόρριψη της τεχνολογίας αυτής. Αυτός είναι ο ισχυρότερος μύθος και το μεγαλύτερο λάθος που γίνεται», ανέφερε συγκεκριμένα.

Ακούστε τη συνέντευξη του Π. Παπασταματίου εδώ:

Ακούστε τη συνέντευξη και διαβάστε τα βασικά σημεία της συνέντευξης στο radiome.gr ΕΔΩ