Ποιο είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας στην αιολική ενέργεια; Eletaen Team 22 Μαρτίου, 2023

Ποιο είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας στην αιολική ενέργεια;

Πέμπτη, 22 Μαρτίου 2023

Άρθρο με τίτλο ” Ποιο είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας στην αιολική ενέργεια;” αναρτήθηκε στο newsroom του esgstories.gr, στις 22 Μαρτίου 2023.

Όπως αναφέρεται στο άρθρο, η Ελλάδα είναι προικισμένη με πλουσιότερο αιολικό δυναμικό σε σύγκριση με τις γειτονικές της χώρες  και την υπόλοιπη Μεσόγειο. Ειδικά το αιολικό της δυναμικό στα νησιά και τη θάλασσα του Αιγαίου, είναι από τα υψηλότερα της Ευρώπης. Το συγκριτικό αυτό πλεονέκτημα της Ελλάδας έχει μεγάλη σημασία.

Αν η Ελλάδα αναπτύξει πολλά αιολικά πάρκα, εκμεταλλευόμενη το πλούσιο αιολικό της δυναμικό, τότε θα είναι σε θέση να παράγει πολλή ενέργεια καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου, δηλαδή και τις ώρες εκτός του μεσημεριού κατά τις οποίες τα φωτοβολταϊκά των γειτονικών χωρών θα υποπαράγουν ή δεν θα παράγουν καθόλου. Τις ώρες αυτές, η ενέργεια θα είναι πολύτιμη για αυτές και η Ελλάδα θα μπορεί να εξάγει την παραπάνω αιολική ενέργεια αποκομίζοντας σημαντικά οικονομικά οφέλη. Στην περίπτωση μεγάλης ανάπτυξης αιολικών πάρκων αποκτά νόημα η μεγαλύτερη δυνατή αύξηση των διεθνών ηλεκτρικών διασυνδέσεων της χώρας μας, ώστε να αυξάνονται οι εξαγωγές μας.

Η πεμπτουσία των Α.Π.Ε είναι η συμπληρωματικότητά τους. Κάθε χώρα, θα πρέπει να αναπτύσσει το ηλεκτρικό της σύστημα λαμβάνοντας υπόψη τα ιδιαίτερα γεωμορφολογικά της χαρακτηριστικά. Για τη χώρα μας, το βέλτιστο ενεργειακό μείγμα προϋποθέτει την ισόρροπη ανάπτυξη των δύο ωριμότερων τεχνολογιών με το μεγαλύτερο δυναμικό στην Ελλάδα (αιολικά και φωτοβολταϊκά).

Η ανάγκη αυτή πρέπει να ενσωματωθεί στο αναθεωρημένο ΕΣΕΚ που αναμένεται, ώστε το όφελος για τους καταναλωτές και την οικονομία να είναι το μέγιστο δυνατό.

Δείτε το δημοσίευμα του ESG stories ΕΔΩ

Δείτε το δημοσίευμα του ESG stories σε pdf ΕΔΩ