Ο Π. Παπασταματίου στο Podcast ΒΑΒΕΛ του “Οικονομικού Ταχυδρόμου” απαντά σε κάθε ερώτηση και μύθο σχετικά με την Αιολική Ενέργεια Eletaen Team 1 Φεβρουαρίου, 2023

Ο Π. Παπασταματίου στο Podcast ΒΑΒΕΛ του Οικονομικού Ταχυδρόμου απαντά σε κάθε ερώτηση και μύθο σχετικά με την Αιολική Ενέργεια

Τετάρτη, 01 Φεβρουαρίου 2023

O Γενικός Διευθυντής της ΕΛΕΤΑΕΝ Παναγιώτης Παπασταματίου συνομίλησε με τον δημοσιογράφο κ. Νίκο Φιλιππίδη στο 15o podcast “ΒΑΒΕΛ” του “Oικονομικού Tαχυδρόμου” για την οικονομία και τις επιχειρήσεις.

Ο κ. Παπασταματίου επισήμανε πως κατά τη διάρκεια του 2022, για 31 ώρες του χρόνου το100% της ζήτησης ηλεκτρισμού καλύφθηκε από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Πρόσθεσε ότι με τα έργα που κατασκευάζονται, «το 80% της ζήτησης ηλεκτρισμού να καλύπτεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι όχι κάτι ρεαλιστικό, πρέπει να θεωρείται βέβαιο. Θα αυτοκτονήσουμε ως κοινωνία και ως κράτος αν δεν το πετύχουμε».

Ο ίδιος μίλησε για τις προοπτικές των θαλάσσιων αιολικών, επισημαίνοντας ότι «τη Μεσόγειο πρέπει να τη δούμε σαν μία περιοχή που τα επόμενα 30 χρόνια θα γίνουν δισεκατομμύρια επενδύσεων σε πλωτά θαλάσσια αιολικά πάρκα. Δεν θα υπάρξουν πολλά ναυπηγεία που θα φτιάξουν τις ειδικές άγκυρες που χρειάζονται ή μηχανουργεία μεγάλα τεράστια. Άρα, θα πρέπει η Ελλάδα να επενδύσει και να φτιάξει μία εφοδιαστική αλυσίδα η οποία θα μπορεί να υπηρετήσει και σε επίπεδο καταστάσεων και σε επίπεδο συντήρησης και λειτουργίας θαλάσσια αιολικά πάρκα σε όλη την Μεσόγειο».

Αναφέρθηκε και στις μεγάλές καθυστερήσεις των αδειοδοτήσεων, τονίζοντας ότι «το 2022 μπήκαν 230MW αιολικών πάρκων στο σύστημα. Όλα αυτά τα αιολικά πάρκα ξεκίνησαν να αδειοδοτούνται και να αναπτύσσονται, 10 και 12 χρόνια πριν».

Ο κ. Παπασταματίου σημείωσε ότι η ΑΠΕ είναι μία Εθνική υπόθεση. Δεν μπορεί να αφήνεται η ερμηνεία της νομοθεσίας σε τοπικές αρχές, σε τοπικούς υπαλλήλους, σε τοπικές υπηρεσίες όσο καλοί και να είναι. Ίσως θα έπρεπε να εξεταστεί η δημιουργία μιας δομής μέσα στη διοίκηση, μιας νέας δομής από τη διοίκηση την ίδια, ένα agency, όπως υπάρχει και στη Γερμανία που θα έχει αρμοδιότητες από τη νομοθεσία και δασικής νομοθεσίας και περιβαλλοντικής και πολεοδομικής και αγροτικής. Πιθανόν, μόνο το δίκτυο και η Εθνική Άμυνα να είναι εκτός και εκεί πέρα να γίνεται η αδειοδότηση, κεντρικά. Είναι ένα μοντέλο Ολυμπιακών Αγώνων. Όταν η χώρα αποφάσισε να κάνει Ολυμπιακούς Αγώνες, έκανε Ολυμπιακούς Αγώνες. Ίσως έτσι θα έπρεπε να αντιμετωπίσουμε και τις ΑΠΕ, κατέληξε.

Έκανε επίσης ειδική αναφορά στο κόστος του ρεύματος που παράγεται από ΑΠΕ. Όπως είπε , το τελευταίο εξάμηνο του ‘22 το κόστος του ρεύματος με το φυσικό αέριο ήταν πάνω από 350 ευρώ/MWh, από το λιγνίτη παραμένει σταθερό γύρω στα 200 ευρώ/MWh. Τη χρονιά που μας πέρασε, τα νέα αιολικά πάρκα έχουν ακόμα πιο χαμηλό κόστος, 55-57 ευρώ/MWh. Αυτό είναι επτά φορές πιο μικρό από το κόστος του φυσικού αερίου, το τελευταίο εξάμηνο του ’22, και τρεισίμιση φορές πιο μικρό από το κόστος λιγνίτη το τελευταίο εξάμηνο του ’22. Αυτό τι είχε ως αποτέλεσμα; Είχε σαν αποτέλεσμα η βασική πηγή χρηματοδότησης των επιδοτήσεων που δίνει η κυβέρνηση στους καταναλωτές να είναι από τα αιολικά πάρκα.

Μπορείτε να ακούσετε ολόκληρη την συνέντευξη του κ. Παπασταματίου εδώ:

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την απομαγνητοφώνηση του podcast ΕΔΩ.