Ο Π.Παπασταματίου στον ΣΚΑΙ για την κλιματική κρίση και την αιολική ενέργεια Eletaen Team 25 Ιανουαρίου, 2024

Ο Π. Παπασταματίου στον ΣΚΑΙ για την κλιματική κρίση και την αιολική ενέργεια

Πέμπτη, 25 Ιανουαρίου 2024

Στην πρωινή εκπομπή του Άρη Πορτοσάλτε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ φιλοξενήθηκε την Πέμπτη 25 Ιανουαρίου ο Γενικός Διευθυντής της ΕΛΕΤΑΕΝ κ. Παναγιώτης Παπασταματίου.

Ικανό μέρος της συζήτησης αφιερώθηκε στην απειλή της κλιματικής κρίσης. Η επιστήμη έχει αδιαμφισβήτητα τεκμηριώσει ότι υφίσταται κλιματική αλλαγή και ότι αυτή οφείλεται στον άνθρωπο. Επομένως, η πολιτική δεν πρέπει να παρασύρεται ούτε να τροφοδοτεί το λαϊκισμό και την συνωμοσιολογία αναπαράγοντας αντιεπιστημονικές θέσεις. Αντίθετα, πρέπει με ψυχραιμία και θάρρος να βασιστεί στα πορίσματα της κλιματικής επιστήμης. Βασικό μέρος της πολιτικής είναι η ενσωμάτωση στις τιμές των καυσίμων του πραγματικού τους κόστους, περιλαμβανομένου του εξωτερικού κόστους που προκαλούν στο κλίμα, ώστε οι τιμές να στέλνουν τα ορθά μηνύματα στους καταναλωτές.

Η αιολική ενέργεια και γενικότερα οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι ένα από τα βασικά εργαλεία για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Όμως η κλιματική κρίση δεν είναι ο μοναδικός λόγος που πρέπει να κινηθούμε στην ενεργειακή μετάβαση.

Η μετάβαση επιβάλλεται και από την ανάγκη να διασφαλίσουμε χαμηλό και κυρίως σταθερό κόστος ενέργειας για τους καταναλωτές. Η αιολική ενέργεια είναι σήμερα μια από τις φθηνότερες μορφές ηλεκτροπαραγωγής.

Επιβάλλεται επίσης από την ανάγκη ενίσχυσης της ενεργειακής ανεξαρτησίας της Ελλάδας και όλης της Ευρώπης.

Ακούστε τη συνομιλία του Π.Παπασταματίου με τον Α.Πορτοσάλτε: