Δηλώσεις Π. Λαδακάκου και Π. Παπασταματίου στο Renewable & Storage Forum του energypress Eletaen Team 11 Νοεμβρίου, 2022

Δηλώσεις Π. Λαδακάκου και Π. Παπασταματίου στο Renewable & Storage Forum του energypress

Παρασκευή, 11 Νοεμβρίου 2022

O Πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ Παναγιώτης Λαδακάκος και ο Γεν. Δ/ντης Παναγιώτης Παπασταματίου παραχώρησαν δηλώσεις στο πλαίσιο του 4th Renewables & Storage Forum που οργάνωσε το energypress στις 20-21 Οκτωβρίου 2022.

Αρχικά ο κ. Λαδακάκος μίλησε για την ενεργειακή κρίση και τον ρόλο που καλούνται να διαδραματίσουν οι Α.Π.Ε για την επίλυσή της. Όπως τόνισε, οι προσδοκίες του κόσμου, της αγοράς και των Ελλήνων αλλά και ξένων επενδυτών για το θέμα της ανάπτυξης των Α.Π.Ε στη χώρα μας είναι σημαντικές.

Ο Πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ υπογράμμισε πως, πέρα από τα δίκτυα, την αποθήκευση και την αδειοδότηση, που είναι τρία υπαρκτά προβλήματα, υπάρχει και το πρόβλημα των αντιδράσεων από μειοψηφίες σε περιοχές που φιλοξενούν τα έργα Α.Π.Ε. Για αυτό απαιτείται διαρκής ενημέρωση, προσεκτικός σχεδιασμός των έργων από τις εταιρείες και η ουσιαστική και εντατική ενημέρωση του κοινού από την πολιτεία.

Δείτε την τοποθέτηση του κ. Λαδακάκου:

Ο κ. Παπασταματίου επισήμανε πως ο βασικός ρόλος των αιολικών είναι να προσφέρουν φθηνή ενέργεια. Όποιο σύστημα αγοράς και να κάνουμε, όσο τέλεια να είναι η κρατική παρέμβαση σε αυτή την κρίση, όσο τέλειος κι αν είναι ο ανταγωνισμός, η μεγάλη εικόνα είναι ότι χρειαζόμαστε να παράγουμε ενέργεια από τις πιο φθηνές τεχνολογίες και αυτές είναι τα νέα αιολικά πάρκα και τα νέα φωτοβολταϊκά πάρκα.

Τα νέα αιολικά παράγουν ρεύμα με κόστος για τον καταναλωτή 58 ευρώ/MWh. Τον Οκτώβριο 2022 το κόστος από το φυσικό αέριο είναι 499 ευρώ/MWh και από το λιγνίτη 190 ευρώ/MWh. Πρόκειται για τεράστιες διαφορές και ένα τεράστιο οικονομικό όφελος που προσφέρουν τα αιολικά και οι ΑΠΕ στους καταναλωτές.

Ο καταναλωτής πληρώνει λιγότερα από ό,τι θα πλήρωνε αν δεν είχαμε τις Α.Π.Ε. Ο καταναλωτής πληρώνει πράγματι περισσότερα από ό,τι πριν την κρίση, ακριβώς επειδή έχουμε μια κρίση φυσικού αερίου. Οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν εκτοξευτεί και ακόμα έχουμε ένα σημαντικό μερίδιο φυσικού αερίου και γενικά ορυκτών καυσίμων στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής. Για να μειωθούν αυτές οι τιμές πρέπει να επιτύχουμε ακόμα μεγαλύτερη διείσδυση Α.Π.Ε. Άρα αυτό που έχει σημασία για τον καταναλωτή είναι να συγκρίνει τι θα πλήρωνε αν δεν είχαμε τα αιολικά πάρκα και τι πληρώνει τώρα και πραγματικά πληρώνει πολύ λιγότερα χάρη στα αιολικά πάρκα.

Τρία πράγματα θα χρειαστούν για την ανάπτυξη των Α.Π.Ε.: Πρώτον ηλεκτρικά δίκτυα, πιο φιλόδοξο πρόγραμμα εγχώριων και διεθνών διασυνδέσεων στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια, δεύτερον, υποδομές στην αποθήκευση και τρίτον απλοποίηση στην αδειοδότηση. Πρέπει να πετύχουμε το στόχο που θέτει η ευρωπαϊκή οδηγία για δύο χρόνια αδειοδότηση με οριστική απόφαση για οποιαδήποτε αίτηση νέου αιολικού πάρκου.

Δείτε την τοποθέτηση του κ. Παπασταματίου: