Επιστολή στο ΥΠΕΝ για την αιολική ενέργεια στις προστατευόμενες περιοχές Eletaen Team 1 Απριλίου, 2020

Επιστολή στο ΥΠΕΝ για την αιολική ενέργεια στις προστατευόμενες περιοχές

Επιστολή στο ΥΠΕΝ για την αιολική ενέργεια στις προστατευόμενες περιοχές.

Τετάρτη, 1 Απριλίου 2020

Με επιστολή της προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η ΕΛΕΤΑΕΝ έθεσε ορισμένα από τα πραγματικά δεδομένα σχετικά με την εγκατάσταση αιολικών πάρκων σε προστατευόμενες περιοχές. Συγκεκριμένα:

  • Το 37,1% της Ελληνικής επικράτειας με υψόμετρο άνω των 500 μέτρων (όπου κατ’ εξοχήν εντοπίζεται το αιολικό δυναμικό) έχει ενταχθεί στο Δίκτυο Natura.
  • Εντός των περιοχών Natura λειτουργούν ήδη 680 ανεμογεννήτριες, μέσης ισχύος 1,28MW και μέσης διαμέτρου 59μ. Πρόκειται για μια κρίσιμη μάζα έργων που προσφέρουν σημαντική εμπειρία και πραγματικά δεδομένα για τις επιπτώσεις τους στο Δίκτυο Natura.
  • Η Ελλάδα διαθέτει τα κατάλληλα αυστηρά θεσμικά εργαλεία για την εκτίμηση και αξιολόγηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων κάθε δραστηριότητας. Στην περίπτωση της αιολικής ενέργειας, τα εργαλεία αυτά εφαρμόζονται με μέγιστη επιμέλεια και αυστηρότητα, όπως επιτάσσει η εθνική νομοθεσία.
  • Είναι παραπλανητικός ο ισχυρισμός ότι η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει άνετα τους στόχους χωρίς αιολικά πάρκα σε περιοχές του Δικτύου Natura. O ισχυρισμός αυτός αγνοεί σημαντικές παραμέτρους.

Με βάση τα ανωτέρω, η ΕΛΕΤΑΕΝ επισημαίνει τους κινδύνους για τη βιώσιμη ανάπτυξη από τις προωθούμενες αλλαγές με τα  άρθρα 46 και 47 του περιβαλλοντικού νομοσχεδίου.

Δείτε την επιστολή της ΕΛΕΤΑΕΝ ΕΔΩ

Η φωτογραφία της ανάρτησης είναι από πιο ορεινό αιολικό πάρκο της Ευρώπης, που βρίσκεται σε υψόμετρο 2.500 μέτρα στην Ελβετία.