Επιστολή ΕΛΕΤΑΕΝ προς την Κυβέρνηση σχετικά με την Μελέτη για την σημαντική μείωση που επιφέρει η αιολική ενέργεια στις τιμές της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας Eletaen Team 25 Φεβρουαρίου, 2022

Επιστολή ΕΛΕΤΑΕΝ προς την Κυβέρνηση σχετικά με την Μελέτη για την σημαντική μείωση που επιφέρει η αιολική ενέργεια στις τιμές της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας

Παρασκευή, 25 Φεβρουαρίου 2022

Η ΕΛΕΤΑΕΝ απέστειλε επιστολή προς τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα, και τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη, σχετικά με τους τρόπους με τους οποίους τα αιολικά πάρκα ανακουφίζουν τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας.

Συγκεκριμένα τα αιολικά πάρκα:

1. Δημιουργούν οικονομικό πλεόνασμα το οποίο επιτρέπει τη μεταφορά πόρων στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης. Το πλεόνασμα οφείλεται στη διαφορά της υψηλής, εξαιτίας των ορυκτών καυσίμων, τιμής στην χονδρική αγορά από την σταθερή και χαμηλή αμοιβή που εισπράττουν τα αιολικά πάρκα μέσω μακροχρονίων συμβολαίων με τον ΔΑΠΕΕΠ.

2. Μειώνουν -μαζί και με τις άλλες ανανεώσιμες- την τιμή στην χονδρική αγορά επειδή εκτοπίζουν τις ακριβότερες συμβατικές μονάδες παραγωγής. Έτσι ο καταναλωτής πληρώνει λιγότερα για το συνολικό του ρεύμα.

Το δεύτερο αυτό όφελος τεκμηριώνεται και ποσοτικοποιείται για το 2021 με την μελέτη που εκπόνησε για την ΕΛΕΤΑΕΝ η εξειδικευμένη εταιρεία iWind Renewables υπό την επιστημονική εποπτεία του μέλους του Διοικητικού μας Συμβουλίου Δρ. Π. Χαβιαρόπουλου.

Η ανάλυση αποδεικνύει τα ακόλουθα:

Α] Σε περιόδους υψηλής διείσδυσης των αιολικών και των φωτοβολταϊκών στο ηλεκτρικό σύστημα η τιμή στην χονδρική αγορά ηλεκτρισμού μειώνεται αισθητά.

Για παράδειγμα, το Δεκέμβριο 2021:

  • αύξηση κατά 10% της διείσδυσης της αιολικής ενέργειας στο σύστημα οδηγούσε σε μείωση της τιμής κατά μέσο όρο 40 €/MWh.
  • αύξηση κατά 10% της διείσδυσης των μεταβλητών Α.Π.Ε., αιολικών και φωτοβολταϊκών μαζί, οδηγούσε σε μείωση της τιμής κατά μέσο όρο 34 €/MWh.

Β] Τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά μείωσαν κατά μέσο όρο την τιμή στην αγορά το 2021 κατά 46 €/MWh.

Ειδικά για τον Δεκέμβριο 2021 η επιτευχθείσα μείωση είναι 81 €/MWh, ήτοι 235 €/MWh αντί για  316 €/MWh. Τα αποτελέσματα του Δεκεμβρίου βρίσκονται σε συμφωνία με τα αντίστοιχα αποτελέσματα της ερευνητικής ομάδας του ΑΠΘ που πρόσφατα ανακοινώθηκαν από το ΥΠΕΝ, παρόλο που χρησιμοποιήθηκε μια διαφορετική μεθοδολογία.

Με βάση την ανωτέρω μείωση για το 2021, με τη θεώρηση ότι η ενέργεια που δεν θα είχε παραχθεί από τις Α.Π.Ε. θα είχε καλυφθεί από φυσικό αέριο, η συνολική εξοικονόμηση καταβολών από τους προμηθευτές προς τη χονδρική είναι 2,5 δις ευρώ χάρη στις Α.Π.Ε.

Δείτε την επιστολή της ΕΛΕΤΑΕΝ ΕΔΩ

Δείτε την μελέτη της ΕΛΕΤΑΕΝ ΕΔΩ