Δελτίο Τύπου: H WindEurope εξηγεί γραφιστικά τις συνέπειες της κρίσης στον αιολικό κλάδο Eletaen Team 12 Σεπτεμβρίου, 2022

Δελτίο Τύπου: H WindEurope εξηγεί γραφιστικά τις συνέπειες της κρίσης στον αιολικό κλάδο

Δευτέρα, 12 Σεπτεμβρίου 2022

 

H WindEurope εξηγεί γραφιστικά τις συνέπειες της κρίσης στον αιολικό κλάδο

 

Με ένα γράφημα (infographic) η ευρωπαϊκή ένωση αιολικής ενέργειας WindEurope παρουσιάζει πώς η κρίση έχει επηρεάσει τον αιολικό κλάδο στην Ευρώπη.

Το οξύμωρο είναι ότι ενώ η  ενεργειακή κρίση οφείλεται στα ορυκτά καύσιμα, αυτά έχουν ωφεληθεί από την κρίση και από τις υψηλές τιμές της ενέργειας και κερδοφορούν. Αντίθετα, οι 5 κατασκευαστές ανεμογεννητριών της Ευρώπης λειτουργούν όλοι με ζημία, ενώ επενδύσεις Α.Π.Ε. στην Ευρώπη, που έχουν κλειδώσει χαμηλές σταθερές τιμές, κινδυνεύουν να μην υλοποιηθούν εξαιτίας της αύξησης του κόστους υλικών και μεταφορών. Συνεπώς, οι καταναλωτές συνεχίζουν να πιέζονται εξαιτίας των υψηλών τιμών ενέργειας.

Για αυτό, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προσπαθούν να επιλύσουν αυτό το οξύμωρο γεγονός. Για παράδειγμα, πρόσφατα η Γαλλία ανακοίνωσε τη δυνατότητα για νέα αιολικά και φωτοβολταϊκά έργα, να πωλούν την ηλεκτρική τους ενέργεια απευθείας στην αγορά για κάποια περίοδο πριν ενεργοποιήσουν τις συμβάσεις που έχουν κατοχυρώσει.

Με το γράφημά της, η WindEurope καταθέτει και άλλες προτάσεις, στις οποίες περιλαμβάνονται και οι ακόλουθες:

  • Να εφαρμόζεται κάποιος δείκτης (index) στη τιμή των διαγωνισμών ώστε να αντανακλούν τις πιθανές αυξήσεις στις τιμές των υλικών.
  • Να απλοποιηθούν και να επιταχυνθούν οι αδειοδοτικές διαδικασίες για τις Α.Π.Ε.
  • Να διοχετευθούν κεφάλαια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και του REPowerEU στην ευρωπαϊκή εφοδιαστική αλυσίδα αιολικής ενέργειας.

Κατεβάστε το Infopraphic ΕΔΩ

Κατεβάστε το Infopraphic στην αγγλική γλώσσα  ΕΔΩ

Μπορείτε να δείτε το Δελτίο Τύπου σε pdf ΕΔΩ.