Δελτίο Τύπου για το Χωροταξικό Στερεάς Ελλάδας Eletaen Team 31 Οκτωβρίου, 2018

Δελτίο Τύπου για το Χωροταξικό Στερεάς Ελλάδας

Τετάρτη, 31 Οκτωβρίου 2018

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Περιφερειακό Χωροταξικό Στέρεας Ελλάδας: Σύγχυση και αντιφατικά μηνύματα

Αντιφατικά μηνύματα στέλνει η Κυβέρνηση στον επιχειρηματικό και επιστημονικό κόσμο της αιολικής ενέργειας.

Από τη μια έχει εξαγγείλει την πρόθεσή της για υιοθέτηση φιλόδοξων στόχων Α.Π.Ε. το 2030 και από την άλλη αφήνει να διαρρεύσει ότι το νέο Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο Στερεάς Ελλάδας προβλέπει τον οριζόντιο αποκλεισμό της αιολικής ενέργειας από τεράστιες εκτάσεις περιλαμβανομένου όλου του νομού Ευρυτανίας.

Έτσι αυξάνεται η επενδυτική ανασφάλεια γενικώς αφού εισπράττεται το λανθασμένο μήνυμα ότι προωθούνται με ακραίο και ισοπεδωτικό τρόπο, συντηρητικές επιλογές σε βάρος της ανάπτυξης και του περιβάλλοντος.

Κάτι τέτοια θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί εάν είχε προηγηθεί δημοκρατικός διάλογος και διαβούλευση με τον κλάδο των Α.Π.Ε. Στο διάλογο αυτό είμαστε έτοιμοι να προσέλθουμε με τεκμηριωμένες και ισορροπημένες θέσεις που θα εξασφαλίζουν την βέλτιστη ανάπτυξη του πιο φθηνού σήμερα τρόπου ηλεκτροπαραγωγής στη χώρα -που είναι τα χερσαία αιολικά πάρκα- με κανόνες που θα έχουν γίνει αποδεκτοί και θα έχουν εμπεδωθεί -και όχι απλά επιβληθεί.

Με αυτό το περιεχόμενο έστειλε επιστολή η ΕΛΕΤΑΕΝ στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η ΕΛΕΤΑΕΝ καλεί έστω και τώρα να πραγματοποιηθεί αυτός ο διάλογος για το Χωροταξικό Στερεάς Ελλάδας.

Επίσης καλεί όλα τα σχέδια Υπουργικών Αποφάσεων που θα ακολουθήσουν και αφορούν Χωροταξικά Πλαίσια άλλων Περιφερειών, να τίθενται σε δημόσια διαβούλευση πριν την έγκρισή του με άνεση χρόνου.

Δείτε το Δελτίο Τύπου σε pdf

Δείτε την επιστολή της ΕΛΕΤΑΕΝ