Παρατηρητήρια υψηλής τεχνολογίας στα αιολικά πάρκα, για τις πυρκαγιές και τις καταιγίδες: Άρθρο στο ΒΗΜΑ της Κυριακής
Κυριακή, 29 Σεπτεμβρίου 2024
Άρθρο της κας Μάχης Τράτσα σχετικά με τη δημιουργία παρατηρητηρίων στα αιολικά πάρκα και τα πολλαπλά οφέλη αυτής της προσπάθειας δημοσιεύτηκε στο Βήμα της Κυριακής στις 29 Σεπτεμβρίου 2024.
Στο άρθρο υπογραμμίζεται το γεγονός ότι η κλιματική αλλαγή έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση ακραίων καταστροφικών φαινομένων, τα οποία δεν μπορούν να ελεγχθούν και να περιοριστούν με τα μέσα που διαθέτει ο κρατικός μηχανισμός. Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), σε συνεργασία με την Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) εξετάζουν πώς μπορούν να δημιουργηθούν παρατηρητήρια υψηλής τεχνολογίας στα σημεία όπου είναι εγκατεστημένες οι ανεμογεννήτριες. Ενδεικτικά, να τοποθετηθούν κάμερες επάνω στις ανεμογεννήτριες ώστε να πληροφορούμαστε έγκαιρα για τα ακραία φαινόμενα και να παρεμβαίνουμε άμεσα.
Σύμφωνα με τον Καθηγητή Δημήτρη Εμμανουλούδη, ο τόπος εγκατάστασης των ανεμογεννητριών ενδείκνυται για την εφαρμογή του σχεδίου αυτού. Προσθέτει, μάλιστα, ότι με την τοποθέτηση καμερών επάνω στις ανεμογεννήτριες και με την αξιοποίηση των δεδομένων που ούτως ή άλλως συλλέγουν οι ανεμογεννήτριες, μπορεί να δημιουργηθεί ένα πολύ ακριβές μετεωρολογικό μοντέλο, το οποίο θα βοηθά στην αντιμετώπιση μεταγενέστερων ακραίων φυσικών φαινομένων.
Ο κ. Θοδωρής Κολυδάς, διευθυντής της ΕΜΥ, αναφέρει ότι η τοποθέτηση καμερών στις ανεμογεννήτριες έχει πολλαπλά οφέλη για την αντιμετώπιση όχι μόνο των πυρκαγιών αλλά και των ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως είναι οι χιονοπτώσεις.
Ο κ. Παναγιώτης Λαδακάκος, πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ, σημείωσε ότι στόχος είναι να τοποθετηθούν και αισθητήρες πυρανίχνευσης στα αιολικά πάρκα, ώστε να μπορέσουν να αποτελέσουν ορμητήρια σε περιπτώσεις εκδηλώσεων πυρκαγιών.
Δείτε ολόκληρο το δημοσίευμα της εφημαρίδας “ΒΗΜΑ της Κυριακής” σε pdf ΕΔΩ