Άρθρο: “Το ψευτοδίλημμα «Ενεργειακή ανεξαρτησία, φθηνή ενέργεια και προστασία του κλίματος» vs «Ψηλά βουνά και Natura»” Eletaen Team 15 Ιουνίου, 2023

Άρθρο: “Το ψευτοδίλημμα «Ενεργειακή ανεξαρτησία, φθηνή ενέργεια και προστασία του κλίματος» vs «Ψηλά βουνά και Natura»”

Πέμπτη, 15 Ιουνίου 2023

Άρθρο του Π. Παπασταματίου με τίτλο “Το ψευτοδίλημμα: «Ενεργειακή ανεξαρτησία, φθηνή ενέργεια και προστασία του κλίματος» vs «Ψηλά βουνά και Natura»”, περιλαμβάνεται στον υπό έκδοση τόμο Greek Energy 2023 και δημοσιεύθηκε στο energypress.gr την Πέμπτη 15 Ιουνίου 2023.

Στο άρθρο του, ο Γεν. Διευθυντής της ΕΛΕΤΑΕΝ αναφέρεται στα οικονομικά, περιβαλλοντικά και γεωπολιτικά οφέλη που παρείχε στη χώρα μας η παραγόμενη από αιολικά πάρκα ενέργεια το 2022. Χωρίς τα αιολικά πάρκα που ήδη λειτουργούν στη χώρα μας, η ενεργειακή μας εξάρτηση θα ήταν πολύ μεγαλύτερη και η κρίση των τιμών ενέργειας θα ήταν πολύ πιο επαχθής για τους καταναλωτές.

Παρόλ’ αυτά, το άρθρο θέτει τον προβληματισμό σχετικά με το αν η Ελλάδα κινείται προς την σωστή κατεύθυνση, δεδομένων των εκτεταμένων a-priori αποκλεισμών όλων των έργων Α.Π.Ε. και ειδικά των αιολικών πάρκων από τις περιοχές Natura. Οι απαγορεύσεις αυτές, με τον τρόπο που τίθενται, παραβιάζουν ευθέως την ευρωπαϊκή νομοθεσία, η οποία έχει ορίσει μεταξύ άλλων, ότι τα έργα Α.Π.Ε. εξυπηρετούν το υπέρτερο δημόσιο συμφέρον καθώς και τη δημόσια υγεία και ασφάλεια. Τουτο διότι οι οριζόντιες a-priori απαγορεύσεις αποκλείουν τη συγκεκριμένη, επιστημονική εξέταση της κάθε περίπτωσης με βάση τα πραγματικά δεδομένα της πρότασης και του τόπου της προτεινόμενης εγκατάστασης.

Δεν μπορούμε να πετύχουμε τους ενεργειακούς στόχους με βέλτιστο οικονομικό τρόπο και με τις λιγότερες συνολικά εγκαταστάσεις, εάν δεν εγκαταστήσουμε αιολικά πάρκα και σε περιοχές Natura, με προσοχή και υπό τις αυστηρές προϋποθέσεις της εθνικής και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Δείτε το άρθρο του Π. Παπασταματίου στο energypress.gr ΕΔΩ

Δείτε το άρθρο σε pdf ΕΔΩ