Άρθρο στη Real News: Φθηνή Ενέργεια από τα αιολικά πάρκα Eletaen Team 17 Μαρτίου, 2024

Άρθρο στη Real News: Φθηνή Ενέργεια από τα αιολικά πάρκα

Κυριακή, 17 Μαρτίου 2024

Άρθρο της δημοσιογράφου Μαίρης Παπακωνσταντίνου με τίτλο “Φθηνή ενέργεια από τα Αιολικά Πάρκα”  δημοσιεύτηκε στη Real News της Κυριακής 17 Μαρτίου 2024.

Στο άρθρο, το οποίο φιλοξενεί τις απόψεις του Γενικού Διευθυντή της ΕΛΕΤΑΕΝ κ. Παναγιώτη Παπασταματίου, αναλύονται οι παράγοντες που καθιστούν τα αιολικά πάρκα μία από τις πιο οικονομικές λύσεις για νέους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής. Παρατίθενται τα πλεονεκτήματα της αιολικής ενέργειας αναφορικά με το χαμηλό κόστος παραγωγής αλλά και την σταθερή τιμή πώλησης του παραγόμενου ηλεκτρικού ρεύματος στους καταναλωτές.

Τέλος αναλύεται η σημερινή κατάσταση, οι προοπτικές ανάπτυξης και οι στόχοι που έχουν τεθεί για το μέλλον της αιολικής ενέργειας στην Ελλάδα:

Σήμερα (στοιχεία τέλους 2023), είναι υπό κατασκευή ή έχουν συμβολαιοποιηθεί πάνω από 850 MW νέων αιολικών πάρκων εκ των οποίων πάνω από 300MW αναμένεται να συνδεθούν στο δίκτυο εντός των επόμενων 12 μηνών. Σε αυτά πρέπει να προστεθούν ακόμα 400MW που έχουν επιλεγεί σε διαγωνισμούς, έχουν καταθέσει τις εγγυητικές καλής εκτέλεσης αλλά δεν ανήκουν σε κάποια από τις ανωτέρω κατηγορίες. Ως αποτέλεσμα η συνολική αιολική ισχύς θα προσεγγίσει τα 6,5 GW εντός της επόμενης τριετίας. Φυσικά, αν ξεπεραστούν τα χρόνια γραφειοκρατικά και λοιπά προβλήματα, η ισχύς αυτή μπορεί να είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Μαζί με τα χερσαία αιολικά πάρκα, σημαντική ευκαιρία για τη πατρίδα μας, είναι και τα θαλάσσια αιολικά. Στο πιο φιλόδοξο σενάριο, οι επενδύσεις τα επόμενα 7 χρόνια μπορούν να φτάσουν τα 7,7 δισ. ευρώ και να πολλαπλασιαστούν φτάνοντας τα 60 δισ. ευρώ μέχρι το 2050. Με το τρόπο αυτό η πατρίδα μας θα γίνει καθαρός εξαγωγός ενέργειας, ενισχύοντας έτσι της ενεργειακή ανεξαρτησία της Ευρώπης με το πλούσιο αιολικό δυναμικό της και ειδικά αυτό του Αιγαίου.
Εκτός από φθηνή ενέργεια, η αιολική ενέργεια θα προσφέρει στην Ελλάδα γεωπολιτική ενδυνάμωση.

Δείτε το άρθρο της Real News ΕΔΩ