Άρθρο του Π. Παπασταματίου στο ΒΗΜΑ: Παραγωγή ηλεκτρισμού από σχεδόν 100% ανανεώσιμες Eletaen Team 23 Οκτωβρίου, 2022

2019

Κυριακή, 23 Οκτωβρίου 2022

Το ΒΗΜΑ της Κυριακής, 23.10.2022, φιλοξένησε άρθρο του Π. Παπασταματίου με τίτλο «Παραγωγή ηλεκτρισμού από σχεδόν 100% ανανεώσιμες – Ο ρόλος των διασυνδέσεων, της αποθήκευσης και του ισόρροπου μείγματος αιολικών-φωτοβολταϊκών».

Το άρθρο αναφέρεται στις πολύ μεγάλες διεισδύσεις Α.Π.Ε. και ειδικά αιολικής ενέργειας που επιτυγχάνονται όλο και πιο συχνά, και τις οποίες απορροφά με απόλυτη ασφάλεια το ηλεκτρικό μας Σύστημα. Ο παλαιός ισχυρισμός ότι δήθεν τα ηλεκτρικά συστήματα δεν μπορούν να αντέξουν σε τέτοια ποσοστά διείσδυσης, έχει ανατραπεί στην πράξη. Βεβαίως, η πορεία για σχεδόν 100% ανανεώσιμες στο ηλεκτρικό μας Σύστημα δεν είναι χωρίς προκλήσεις. «Τις ξέρουμε και προσπαθούμε όλοι μαζί να τις αντιμετωπίσουμε». Σε στρατηγικό επίπεδο το άρθρο διακρίνει τρεις τουλάχιστον τεχνικές προϋποθέσεις:

  1. Εφαρμογή και επέκταση του προγράμματος διεθνών διασυνδέσεων και ενίσχυση του εγχώριου διασυνδεδεμένου συστήματος.
  2. Ανάπτυξη συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας.
  3. Κατάλληλο και ισορροπημένο μείγμα αιολικών και φωτοβολταϊκων. Δυστυχώς, χρόνιες και δομικές στρεβλώσεις στον τρόπο ανάπτυξης και αδειοδότησης των επενδύσεων, καθυστερούν την ωρίμανση των σχεδίων για νέα αιολικά πάρκα. Σε αυτό το πλαίσιο, η ΕΛΕΤΑΕΝ ανέθεσε στο ΕΜΠ την εκπόνηση σχετικής μελέτης που τεκμηρίωσε ότι ένα ισορροπημένο μείγμα εξασφαλίζει μεγαλύτερη παραγωγή καθαρής ενέργειας.

Δείτε τη δημοσίευση του άρθρου στο ΒΗΜΑ ΕΔΩ

Δείτε το άρθρο σε pdf ΕΔΩ