Άρθρο του Π. Παπασταματίου στον τόμο GREEK ENERGY 2024 Eletaen Team 10 Ιουλίου, 2024

Άρθρο του Π. Παπασταματίου στον τόμο GREEK ENERGY 2024

Τετάρτη, 10 Ιουλίου 2024

«Η ενημέρωση είναι το όπλο απέναντι στο λαϊκισμό, στην ανικανότητα, στην αδράνεια. Αρκούν 30 δευτερόλεπτα για να αντικρούσεις στο διαδίκτυο τις σαχλαμάρες ότι οι φωτιές μπαίνουν για τις ανεμογεννήτριες. Όμως, αρκούν μόλις 3 δευτερόλεπτα για να διασπείρει ένας λαϊκιστής αυτή την «ψεκασμένη» θεωρία, εάν τα υποψήφια θύματά του δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη να την ελέγξουν.

Όλα αυτά αυξάνουν και τη δική μας ευθύνη: δεν αρκεί να λέμε την αλήθεια. Πρέπει να τη λέμε με πιο πειστικό τρόπο».

Με αυτή την παράγραφο τελειώνει ο Παναγιώτης Παπασταματίου, ΓΔ της ΕΛΕΤΑΕΝ, το άρθρο του στη φετινή έκδοση «GREEK ENERGY 2024».

To άρθρο καταγράφει μερικούς λόγους, πέραν από το κόστος, για τους οποίους το ευρύ κοινό αξίζει να ενδιαφέρεται για την ενέργεια και ειδικά την αιολική ενέργεια:

  • Η διατηρήσιμη ανάπτυξη: Το 2032 είναι σε μόλις 8 χρόνια. Μετά η Ελλάδα θα βρεθεί έξω από το δίχτυ ασφαλείας που της άπλωσαν οι εταίροι της κατά την προ ετών ρύθμιση των χρεών της. Τότε η διατηρήσιμη ανάπτυξη θα είναι απολύτως κρίσιμη για την εξυπηρέτηση του χρέους.
  • Η διεθνής θέση της Ελλάδας: Η Ελλάδα μπορεί να γίνει κόμβος διαμετακόμισης ηλεκτρισμού και, κυρίως, μπορεί να γίνει βασικός παραγωγός και εξαγωγός πράσινης ενέργειας, με τα αιολικά της πάρκα, χερσαία και θαλάσσια, στο Αιγαίο και αλλού. Αυτό σημαίνει γεωπολιτική ενδυνάμωση.
  • Ανταγωνιστικότητα και εξωστρέφεια: Η ανάπτυξη πολλαπλασιάζεται όταν η χώρα παράγει ανταγωνιστικά προϊόντα που οι καταναλωτές σε άλλες χώρες θέλουν να αγοράσουν. Το στοίχημα των εξαγωγών ενέργειας απαιτεί ένα μείγμα τεχνολογιών Α.Π.Ε. με πολύ μεγαλύτερη αναλογία αιολικών, από ό,τι το σημερινό σενάριο.
  • Καθαρός αέρας και λιγότερο θόρυβος. Αυτό είναι μια μόνο πτυχή της νέας καθημερινότητας που φέρνει η ενεργειακή μετάβαση. Και είναι μια από εκείνες που θα αισθανθεί άμεσα ο πολίτης.

Κατεβάστε το άρθρο του Π. Παπασταματίου ΕΔΩ

Δείτε ολόκληρη την έκδοση ΕΔΩ