Άρθρο του Π. Λαδακάκου στο Liberal.gr : “Ο κόσμος της ενέργειας δεν θα είναι πια ο ίδιος – Οι Α.Π.Ε. πιο απαραίτητες από ποτέ” Eletaen Team 9 Μαρτίου, 2022

Άρθρο του Π. Λαδακάκου στο Liberal.gr : Ο κόσμος της ενέργειας δεν θα είναι πια ο ίδιος – Οι Α.Π.Ε. πιο απαραίτητες από ποτέ

Τετάρτη, 9 Μαρτίου 2022

Ο Πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ Π. Λαδακάκος παραχώρησε άρθρο στο Liberal.gr σχετικά με την εκτόξευση των τιμών ηλεκτρισμού η οποία οφείλεται στις πολύ αυξημένες τιμές των ορυκτών καυσίμων και ιδίως του φυσικού αερίου.

Ο Π. Λαδακάκος σημειώνει πως τα αιολικά πάρκα και τα φωτοβολταϊκά παράγουν τον πιο φθηνό ηλεκτρισμό, 3-4 φορές φθηνότερο από τα ορυκτά καύσιμα, και δεν είναι εκτεθειμένα στις διεθνείς διακυμάνσεις των τιμών των καυσίμων και τις γεωπολιτικές ισορροπίες.

Το οικονομικό όφελος είναι διπλό:

1. Μειώνουν την τιμή στη χονδρική αγορά αφού εκτοπίζουν τις ακριβότερες συμβατικές μονάδες παραγωγής.

Η ΕΛΕΤΑΕΝ τεκμηρίωσε και ποσοτικοποίησε τη μείωση της τιμής στη χονδρική αγορά για το 2021 με σχετική μελέτη από την οποία προκύπτει ότι χάρη στις Α.Π.Ε., η συνολική εξοικονόμηση καταβολών από τους προμηθευτές προς τη χονδρική είναι 2,5 δις ευρώ, με τη θεώρηση ότι η ενέργεια που δεν θα είχε παραχθεί από τις Α.Π.Ε. θα είχε καλυφθεί από φυσικό αέριο.

2. Δημιουργούν οικονομικό πλεόνασμα το οποίο επιτρέπει τη μεταφορά πόρων στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης μέσω του οποίου επιδοτεί η κυβέρνηση τους λογαριασμούς των καταναλωτών. Το πλεόνασμα οφείλεται στη διαφορά της υψηλής, εξαιτίας των ορυκτών καυσίμων, τιμής στη χονδρική αγορά από τη σταθερή και χαμηλή αμοιβή που εισπράττουν μέσω μακροχρονίων συμβολαίων με τον ΔΑΠΕΕΠ.

Όπως τονίζει ο πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ, στις μεγάλες αυξήσεις των λογαριασμών ρεύματος που βιώνουν οι καταναλωτές συμβάλλει η αργοπορία να πάμε σε ένα απανθρακοποιημένο ηλεκτρικό σύστημα με Α.Π.Ε., διεθνείς και εγχώριες διασυνδέσεις, αποθήκευση και εξοικονόμηση, όχι το ανάποδο!

Δείτε το δημοσίευμα του Liberal.gr ΕΔΩ.

Δείτε το άρθρο του κ. Λαδακάκου σε pdf ΕΔΩ.