Άρθρο του Δ. Λάλα στον τόμο Greek Energy 2019 Eletaen Team 11 Ιουλίου, 2019

Άρθρο του Δ. Λάλα στον τόμο Greek Energy 2019

Πέμπτη, 11 Ιούλιου 2019

Άρθρο του Δημήτρη Λάλα, Μέλος του ΔΣ της ΕΛΕΤΑΕΝ, δημοσιεύτηκε στον τόμο Greek Energy 2019 που εκδίδει για 8η χρονιά το επιτελείο του energypress και αναρτήθηκε στο energypress.gr την 11/07/2019 με τίτλο: «Το καρφί στο φέρετρο του Λιγνίτη που λέγεται Market Stability Reverse (MSR)».

Όπως αναφέρεται στο άρθρο οι περισσότεροι αναλυτές της αγοράς δικαιωμάτων εκτιμούν ότι οι τιμές θα ανεβούν σημαντικά μέχρι το 2025. Οι υψηλές τιμές θα δώσουν κίνητρο σε επενδυτές σε δικαιώματα που κατέχουν μεγάλο μέρος του πλεονάσματος να πωλήσουν με αποτέλεσμα την υποχώρηση της τιμής μετά το 2024 στα σημερινά επίπεδα (δες Πίνακα 2). Αυτό συνεπάγεται ότι οι τιμές θα παραμείνουν στα επίπεδα των €30/ΕUA κατά μέσο όρο μέχρι το 2030.

Σημείωση:     Οι εκτιμήσεις Mazzoni (Αναλυτής της ICIS) καλύπτουν την περίοδο μέχρι το 2030 και επιλέκτηκαν ως αντιπροσωπευτικές της πλειοψηφίας των αναλυτών. Η επέκταση της μείωσης 24% που αφορά το MSR απαιτεί νέα απόφαση μετά την αξιολόγηση του 2023. Οι εκτιμήσεις Bruninx από το 2018.

Με τιμές ΕUA σε αυτά τα επίπεδα δημιουργούνται ερωτηματικά για την οικονομικά βιώσιμη λειτουργία και ανταγωνιστικότητα των λιγνιτικών εγκαταστάσεων έναντι αυτών του φυσικού αερίου (ΦΑ), δεδομένου ότι οι πρώτες εκπέμπουν σχεδόν τριπλάσιες εκπομπές CO2 σε σχέση με τις δεύτερες (1.3tCO2/MWh σε σχέση με 0.5tCO2/MWh).

Ηδη το 2018 η ΔΕΗ εκταμίευσε €279εκατ. (αυξημένα κατά 100% από το 2017) για την αγορά δικαιωμάτων εκπομπών. Με τις ίδιες εκπομπές και τις σημερινές τιμές ca. €25/EUA, τo 2019 η ΔΕΗ, η οποία λειτουργεί λιγνιτικούς σταθμούς με τις μεγαλύτερες εκπομπές ανά παραγόμενη MWh στην Εεν, θα κληθεί να πληρώσει €740εκατ. (αλλά και η Ελλάδα να εισπράξει από δημοπρασίες €792εκατ. από €523εκατ. το 2018).

Ως μέτρο σύγκρισης της επίδρασης, στο Σχήμα 2 παρουσιάζονται οι τιμές της ανηγμένης τιμής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (Levelized Cost of Electricity – LCOE) με λιγνίτη, φυσικό αέριο και ΑΠΕ για διάφορες τιμές EUA.

Σχήμα :     Η επίδραση της τιμής δικαιωμάτων στο LCOE λιγνιτικών σταθμών (ΠτολεμαΪς V & Μελίτη) σταθμών ΦΑ, αιολικών και ΦΒ. Παραδοχές: επιτόκιο προεξόφλησης 6%, με CAPEX Μελίτης €25εκατ. από την προσφορά του διαγωνισμού της ΔΕΗ, Ο&M και κόστος καυσίμου από απολογιστικά στοιχεία ΔΕΗ για τον προσδιορισμό τιμής ΝΟΜΕ (2018), χαμηλές και υψηλές τιμές ΦΑ από ΙΕΑ, και 6000 ώρες λειτουργίας, και ΑΠΕ από τα αποτελέσματα της δημοπρασίας της  ΡΑΕ του Απρίλιου 2019.                                                                                                                                                               

Τα αποτελέσματα του Σχήματος υπογραμμίζουν την σημασία της τιμής δικαιωμάτων.  Συμπερασματικά: (1) αιολικά και ΦΒ είναι ήδη με τιμές δικαιωμάτων άνω των €20/EUA, φτηνότερα από όλους τους συμβατικούς σταθμούς ακόμη και της Μελίτης αν πωληθεί στην τιμή της μοναδικής προσφοράς του διαγωνισμού που όμως δεν έγινε αποδεκτή (2) με τιμές πάνω από €20/EUA και τις σημερινές χαμηλές τιμές ΦΑ, οι υπάρχουσες μονάδες ΦΑ είναι φθηνότερες από όλες τις λιγνιτικές, τις οποίες και θα εκτοπίζουν στην αγορά ενέργειας αυξάνοντας τις ώρες λειτουργίας τους, (3) η προοπτική των υψηλών τιμών δικαιωμάτων εξηγεί τις χαμηλές τιμές των λιγνιτικών στην δημοπρασία της ΔΕΗ και την αγωνία για την παροχή ΑΔΙ, (4) η νέα μονάδα Πτολεμαϊς V φαίνεται ότι θα είναι ζημιογόνος και καλό θα ήταν να εξετασθεί η μετατροπή της σε ΦΑ πριν συνεχιστούν οι αγορές του μηχανολογικού εξοπλισμού της.

Δείτε το άρθρο στο energypress.gr

Δείτε το άρθρο σε pdf