Επιστολές ΕΣΗΑΠΕ ΕΛΕΤΑΕΝ για τις διαβουλεύσεις για το Φορτίο Αναφοράς και τον Κανονισμό Αγοράς Εξισορρόπησης Eletaen Team 14 Οκτωβρίου, 2024

Επιστολές ΕΣΗΑΠΕ ΕΛΕΤΑΕΝ για τις διαβουλεύσεις για το Φορτίο Αναφοράς και τον Κανονισμό Αγοράς Εξισορρόπησης

Δεύτερα, 14 Οκτωβρίου 2024

Κοινές επιστολές υπέβαλαν ο ΕΣΗΑΠΕ και η ΕΛΕΤΑΕΝ στο πλαίσιο των δημοσίων διαβουλεύσεων της ΡΑΕΕΥ

  • για την τροποποίηση του Κανονισμού Αγοράς Εξισορρόπησης αναφορικά με θέματα βελτίωσης της διαχείρισης μονάδων Α.Π.Ε. και ΣΗΘΥΑ στο πλαίσιο πλεονάζουσας παραγωγής.
  • για την τροποποίηση της Μεθοδολογίας Υπολογισμού Φορτίου Αναφοράς σχετικά με τις μεθόδους υπολογισμού του Φορτίου Αναφοράς για τις Μονάδες Α.Π.Ε.

Με την πρώτη επιστολή εκφράζεται, μεταξύ άλλων, ο προβληματισμός ότι οι ΦΟΣΕ θα κληθούν να λειτουργήσουν σε ένα περιβάλλον επαχθών ποινών ενώ δεν υφίσταται σε πλήρη λειτουργία η αναγκαία υποδομή. Έτσι θα αναγκάζονται και αυτοί να περικόπτουν μόνο τα γνωστά «υποζύγια», δηλαδή τα έργα της Υψηλής Τάσεως (ΥΤ) τα οποία είναι κατά βάση τα αιολικά πάρκα που λειτουργούν στην χώρα.

Με τη δεύτερη επιστολή προτείνεται να υιοθετηθεί  μέθοδος που θα προσεγγίζει όσο το δυνατόν καλύτερα την περικοπτόμενη παραγωγή και, στο πλαίσιο αυτό, υποβάλλεται πρόταση αναλυτικής διαδικασίας υπολογισμού των απωλειών στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ενός αιολικού πάρκου, λόγω εντολών περιορισμού έγχυσης ισχύος. Στην πρόταση, παρουσιάζονται και αναλύονται τόσο τα χρησιμοποιούμενα δεδομένα όσο και η προτεινόμενη διαδικασία η οποία αν εφαρμοστεί στην πράξη με αδιάβλητο τρόπο, παράγει τα βέλτιστα επιστημονικά αποτελέσματα.

Δείτε την κοινή επιστολή για την τροποποίηση του Κανονισμού Αγοράς Εξισορρόπησης ΕΔΩ

Δείτε την κοινή επιστολή για την Μεθοδολογία Υπολογισμού Φορτίου Αναφοράς ΕΔΩ