Άρθρο του Π.Παπασταματίου στο “industry-news.gr”: “ΕΣΕΚ: Μέγιστο όφελος για την Ελλάδα με πιο πολλά αιολικά πάρκα” Eletaen Team 31 Μαΐου, 2024

Άρθρο του Π.Παπασταματίου στο “industry-news.gr”: “ΕΣΕΚ: Μέγιστο όφελος για την Ελλάδα με πιο πολλά αιολικά πάρκα”

Παρασκευή 31 Μαΐου 2024

Ο Γεν. Δ/ντης της ΕΛΕΤΑΕΝ κ. Παναγιώτης Παπασταματίου παραχώρησε άρθρο με τίτλο: ““ΕΣΕΚ: Μέγιστο όφελος για την Ελλάδα με πιο πολλά αιολικά πάρκα”, στο ειδικό αφιέρωμα “Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στην Βιομηχανία” του industry-news.gr, την Παρασκευή 31 Μαΐου 2024.

Ο κ. Παπασταματίου με το άρθρο του τονίζει ότι τα διακύβευματα της ενεργειακής μετάβασης για την οικονομία, την κοινωνία και το περιβάλλον είναι κρίσιμα και σπουδαία:

  1. Ανάσχεση της κλιματικής κρίσης που, εκτός από μέγιστο περιβαλλοντικό πρόβλημα, συνδέεται και με άλλα παγκόσμια προβλήματα όπως είναι η διάθεση τροφίμων, η δημόσια υγεία και το μεταναστευτικό.
  2. Ενίσχυση της ενεργειακής ανεξαρτησίας. Οι Α.Π.Ε. είναι τοπικοί πόροι που όλοι διαθέτουν. Έτσι θωρακίζουν τη δημοκρατία και την ελευθερία και μειώνουν τους διεθνείς ανταγωνισμούς.
  3. Σταθερό κόστος ενέργειας. Ένα ενεργειακό σύστημα που θα βασίζεται αποκλειστικά στην ποικιλία των Α.Π.Ε., αποθήκευση, δίκτυα και εξοικονόμηση ενέργειας έχει μηδενικό κόστος καυσίμου. Έτσι το συνολικό του κόστος είναι απολύτως προβλέψιμο, παραμένει σταθερό και δεν εξαρτάται από τις διεθνείς διακυμάνσεις των τιμών των καυσίμων.
  4. Χαμηλό κόστος ενέργειας. Εκτός από σταθερό, οι Α.Π.Ε. -και ειδικά η αιολική ενέργεια- προσφέρουν πλέον το χαμηλότερο κόστος στον καταναλωτή. Αυτό αποδείχθηκε στην πρόσφατη ενεργειακή κρίση: το φυσικό αέριο εκτοξεύθηκε και η αιολική ενέργεια παρέμεινε σταθερά φθηνή. Έτσι, τα αιολικά πάρκα στην Ελλάδα διασφάλισαν 4 δις ευρώ επιδοτήσεις στους καταναλωτές δηλ. το 46% των συνολικών επιδοτήσεων που διατέθηκαν.

Όλα αυτά είναι πολύ σημαντικά για την οικονομική ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και την ανθεκτικότητα των νοικοκυριών. Για να μεγιστοποιηθούν αυτά τα οφέλη απαιτείται καλύτερος σχεδιασμός στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ). Με σειρά μελετών και ανακοινώσεων, η ΕΛΕΤΑΕΝ έχει υποστηρίξει ότι χρειαζόμαστε ένα ισορροπημένο μείγμα τεχνολογιών Α.Π.Ε., με πολύ περισσότερα αιολικά πάρκα από ό,τι προβλέπει το σημερινό σενάριο. Ένας από τους λόγους είναι ότι τα αιολικά παράγουν όλες τις ώρες του 24ώρου, με αποτέλεσμα να μειώνονται οι συνολικές περικοπές ενέργειας και το συνεπαγόμενο κόστος και να μπορούν να εξάγουν τις ώρες αυτές (δηλ. τις μη μεσημεριανές) κατά τις οποίες η ενέργεια έχει υψηλότερη αξία και η ζήτηση δεν έχει συμπιεστεί λόγω του μεσημεριανού ταυτοχρονισμού των φωτοβολταϊκών.

Δείτε τη δημοσίευση του άρθρου στο “industry-news.gr” ΕΔΩ

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρο το άρθρο σε pdf ΕΔΩ