Άρθρο στο thetoc.gr Eletaen Team 13 Ιουνίου, 2014

Ο κόσμος από την κορυφή μιας ανεμογεννήτριας

Με ειδικό αναρριχητικό εξοπλισμό και όλες τις απαιτούμενες προφυλάξεις, ανεβήκαμε με την κάμερα του theTOC.gr στην κορυφή μιας ανεμογεννήτριας, για να γιορτάσουμε την παγκόσμια ημέρα ανέμου.
του Προκόπη Αγγελόπουλου 

Παγκόσμια Ημέρα Ανέμου, στις 15 Ιουνίου και για να μπορέσουμε να γνωρίσουμε από κοντά τα καλά της αιολικής ενέργειας, ανεβήκαμε τα 40 μέτρα μέχρι την κορυφή μιας ανεμογεννήτριας, είδαμε πως λειτουργεί αυτός ο καλοκάγαθος λευκός γίγαντας για να μας προσφέρει άφθονη και καθαρή ενέργεια,

Οι τεχνικοί που είναι επιφορτισμένοι με τη συντήρηση και την καλή λειτουργία ενός αιολικού πάρκου, ανεβαίνουν πολύ συχνά στην κορυφή, χρησιμοποιώντας τον ειδικό αναρριχητικό εξοπλισμό, καθώς η ειδική σκάλα απαιτεί προσεκτικές κινήσεις και καλή φυσική κατάσταση. Η θέα από την κορυφή κόβει την ανάσα, αλλά ακόμη πιο σοκαριστικό είναι να βλέπεις τους ανθρώπους αυτούς να εργάζονται σε αυτό το ύψος και να ισορροπούν στη μύτη της πλήμνης για να μπουν μέσα στον άξονα των πτερυγίων, προκειμένου να κάνουν όλες τις απαραίτητες εργασίες συντήρησης.

Φυσικά, σε αυτό το ύψος, ακόμη και ο ελάχιστος αέρας δημιουργεί τέτοιες συνθήκες ταλάντωσης που αισθάνεσαι σαν να ζεις μια ισχυρή συνεχόμενη σεισμική δόνηση. Η συγκεκριμένη ανεμογεννήτρια του αιολικού πάρκου του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας είναι δανέζικης κατασκευής, ισχύος 750kw, με πτερύγια μήκους 22 μέτρων. Η ανεμογεννήτρια έχει δυνατότητα προσανεμισμού, που σημαίνει ότι διαθέτει ένα ειδικό σύστημα με το οποίο είναι πάντοτε στραμμενη προς την πλευρά από την οποία έρχεται ο αέρας.

Ο κ. Φραγκίσκος Μουζάκης, υπεύθυνος τμήματος Αιολικής Ενέργειας του ΚΑΠΕ, μιλά για τις δυνατότητες της ανεμογεννήτριας, τις ιδιαίτερες συνθήκες κάτω από τις οποίες εργάζονται για τη συντήρηση των μεγάλων αυτών ενεργειακών ανεμόμυλων και την εξέλιξη της τεχνολογίας που δίνει, πλέον, πολύ μεγαλύτερες και αποδοτικότερες ανεμογεννήτριες, ύψους 120 μέτρων με πτερύγια 60 μέτρων, που φτάνουν σε απόδοση τα 5 μεγαβάτ.

Η Παγκόσμια Ημέρα Ανέμου γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο. Στην Ελλάδα, οι εκδηλώσεις έχουν ήδη ξεκινήσει και περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, διαγωνισμό ζωγραφικής για παιδιά και τουρνουά 5χ5 μεταξύ των εταιρειών του κλάδου. Διοργανωτής είναι η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας, ΕΛΕΤΑΕΝ. Ο εορτασμός κορυφώνεται το Σαββατοκύριακο 14 και 15 Ιουλίου, στο Mall, όπου μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία, μέσα από μια σειρά δραστηριοτήτων, να μάθουν περισσότερα για τα οφέλη της Αιολικής Ενέργειας και τον σημαντικό ρόλο που μπορεί να παίξει στην Ανάπτυξη και την ενεργειακή αυτονόμηση, με τρόπο απολύτως οικολογικό.

Δείτε το άρθρο στο “thetoc.gr”