Άρθρο του Π. Παπασταματίου στο capital.gr : Ενεργειακή μετάβαση : Πιο γρήγορα ή πιο αργά;

Τρίτη, 2 Νοεμβρίου 2021

Ο Γενικός Διευθυντής της ΕΛΕΤΑΕΝ Π. Παπασταματίου με άρθρο που παραχώρησε στο Capital.gr, την Τρίτη 2 Νοεμβρίου, αναλύει τα βασικά πεδία κριτικής που δέχεται ο σχεδιασμός ενεργειακής μετάβασης.

Το άρθρο σχολιάζει την άδικη κριτική που δέχεται η Ευρώπη ότι αποφάσισε να προχωρήσει στην απανθρακοποίηση χωρίς σχέδιο, εξηγεί ότι τα νέα αιολικά πάρκα στην Ελλάδα παράγουν 3-4 φορές φθηνότερο ηλεκτρισμό σε σχέση με το σημερινό κόστος ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο και 2-3 φθηνότερο σε σχέση με το λιγνίτη. Επίσης τεκμηριώνει ότι δεν ισχύει η εντύπωση ότι οι Α.Π.Ε. επιδοτούνται υπερβολικά.

Το άρθρο συγκεντρώνει τα μηνύματα που στέλνει το πρόσφατο World Energy Outlook 2021 του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας,  IEA13 :

-η κρίση οφείλεται στην εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα

-όσο η εξάρτηση αυτή διαιωνίζεται, θα υπάρξουν και άλλες παρόμοιες κρίσεις

-η μόνιμη λύση είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, διότι παράγουν τον πιο φθηνό ηλεκτρισμό και δεν είναι εκτεθειμένες στις διεθνείς διακυμάνσεις των τιμών των εισαγόμενων καυσίμων

-η ενεργειακή μετάβαση πρέπει να επιταχυνθεί,

και καταλήγει πως “αν δεν αυξάνονται γρήγορα οι επενδύσεις σε Α.Π.Ε., δηλαδή όσο περισσότερο μεγαλώσει η διάρκεια της ενεργειακής μετάβασης, τόσο περισσότερο αυξάνονται οι κίνδυνοι για το κλίμα, την ασφάλεια εφοδιασμού και τους καταναλωτές”.

Δείτε το άρθρο του κ. Παπασταματίου στο capital.gr ΕΔΩ.

Δείτε το άρθρο του κ. Παπασταματίου σε pdf ΕΔΩ.