Άρθρο του Π. Παπασταματίου στο capital.gr: “Ενεργειακή μετάβαση : Πιο γρήγορα ή πιο αργά;”
Τρίτη, 2 Νοεμβρίου 2021
Ο Γενικός Διευθυντής της ΕΛΕΤΑΕΝ Π. Παπασταματίου με άρθρο που παραχώρησε στο Capital.gr, την Τρίτη 2 Νοεμβρίου, αναλύει τα βασικά πεδία κριτικής που δέχεται ο σχεδιασμός ενεργειακής μετάβασης.
Το άρθρο σχολιάζει την άδικη κριτική που δέχεται η Ευρώπη ότι αποφάσισε να προχωρήσει στην απανθρακοποίηση χωρίς σχέδιο, εξηγεί ότι τα νέα αιολικά πάρκα στην Ελλάδα παράγουν 3-4 φορές φθηνότερο ηλεκτρισμό σε σχέση με το σημερινό κόστος ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο και 2-3 φθηνότερο σε σχέση με το λιγνίτη. Επίσης τεκμηριώνει ότι δεν ισχύει η εντύπωση ότι οι Α.Π.Ε. επιδοτούνται υπερβολικά.
Το άρθρο συγκεντρώνει τα μηνύματα που στέλνει το πρόσφατο World Energy Outlook 2021 του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, IEA13 :
-η κρίση οφείλεται στην εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα
-όσο η εξάρτηση αυτή διαιωνίζεται, θα υπάρξουν και άλλες παρόμοιες κρίσεις
-η μόνιμη λύση είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, διότι παράγουν τον πιο φθηνό ηλεκτρισμό και δεν είναι εκτεθειμένες στις διεθνείς διακυμάνσεις των τιμών των εισαγόμενων καυσίμων
-η ενεργειακή μετάβαση πρέπει να επιταχυνθεί,
και καταλήγει πως “αν δεν αυξάνονται γρήγορα οι επενδύσεις σε Α.Π.Ε., δηλαδή όσο περισσότερο μεγαλώσει η διάρκεια της ενεργειακής μετάβασης, τόσο περισσότερο αυξάνονται οι κίνδυνοι για το κλίμα, την ασφάλεια εφοδιασμού και τους καταναλωτές”.
Δείτε το άρθρο του κ. Παπασταματίου στο capital.gr ΕΔΩ.
Δείτε το άρθρο του κ. Παπασταματίου σε pdf ΕΔΩ.
Σημείωση: Η μονάδα μέτρησης της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη έχει γραφεί λανθασμένα GWh αντί του ορθού TWh. Έτσι η σχετική φράση κάτω από την εικόνα με το διάγραμμα σύγκρισης των δύο ΕΣΕΚ πρέπει να διαβαστεί ως εξής: «Η αύξηση το φυσικού αερίου οφείλεται στην απολιγνιτοποίηση. Η πραγματικότητα είναι ότι στην Ελλάδα η απολιγνιτοποίηση έχει ξεκινήσει από το 2010 και εξελίσσεται με αμείωτο, και σχεδόν σταθερό, ρυθμό. Η συνολική παραγωγή από λιγνίτη που το 2010 ήταν περίπου 30TWh υποχώρησε σε κάτι περισσότερο από 25TWh το 2014, σε 17TWh το 2018 και 10TWh το 2020»