Επιστολή στην Κυβέρνηση για τη Χρέωση Προμηθευτών

ΕΛΕΤΑΕΝ
By ΕΛΕΤΑΕΝ April 4, 2018 11:00 Updated

Επιστολή στην Κυβέρνηση για τη Χρέωση Προμηθευτών

Επιστολή απεύθυνε η ΕΛΕΤΑΕΝ στον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και τους αρμόδιους Υπουργούς  σχετικά με τη Χρέωση Προμηθευτών, με αφορμή επιστολή της ΕΒΙΚΕΝ που δημοσιοποιήθηκε ευρέως στον τύπο την 29.3.2018.

Στην επιστολή επισημαίνεται ότι η Χρέωση Προμηθευτών (ΧΠ), που θεσμοθετήθηκε με το Ν.4416/2016 με ευρύτατη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, δεν θεσπίσθηκε για να εξαλείψει το έλλειμμα στον ΕΛΑΠΕ. Θεσπίσθηκε για να θεραπεύσει μια χρόνια στρέβλωση, ήτοι την άδικη επιδότηση του κόστους των Προμηθευτών από τον ΕΛΑΠΕ, που απόβαινε σε βάρος των ΑΠΕ και των καταναλωτών. Η θεραπεία αυτής της στρέβλωσης είχε ως συνέπεια τη μείωση του ελλείμματος του ΕΛΑΠΕ και τη μείωση του ΕΤΜΕΑΡ. Δηλαδή, ακόμα και εάν δεν υπήρχε το έλλειμμα στον ΕΛΑΠΕ, πάλι θα έπρεπε να θεραπευθεί η υπάρχουσα στρέβλωση.

Αν δεν υπήρχαν οι ΑΠΕ, το ποσό των χρημάτων που σήμερα αντιστοιχεί στην Χρέωση Προμηθευτών (ΧΠ) θα το πλήρωναν οι Προμηθευτές ως μέρος του ανταγωνιστικού κόστους ενέργειας. Το μόνο που πετυχαίνει η Χρέωση Προμηθευτών (ΧΠ) είναι, υπαρχουσών των ΑΠΕ, το ποσό αυτό να μην το αποφεύγουν οι Προμηθευτές αλλά να συνεχίζουν να το καταβάλουν δια του ανταγωνιστικού σκέλους (όπως ούτως ή άλλως θα έκαναν) ώστε να μην επιβαρύνει αδίκως τους καταναλωτές μέσω της αύξησης του ΕΤΜΕΑΡ. Δεν είναι λοιπόν αληθής ο ισχυρισμός ότι δήθεν η ΧΠ θίγει την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας, αφού αφορά ένα κόστος που ούτως ή άλλως θα υπήρχε.

Δείτε την επιστολή

ΕΛΕΤΑΕΝ
By ΕΛΕΤΑΕΝ April 4, 2018 11:00 Updated
Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment
View comments

Write a comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

7 + 1 =

Εκδηλωσεις