Τέλος στην προτεραιότητα εισόδου στα δίκτυα ανακοίνωσε για τις νέες ΑΠΕ η Κομισιόν με το “χειμερινό πακέτο”

ΕΛΕΤΑΕΝ
By ΕΛΕΤΑΕΝ November 30, 2016 17:22 Updated

Τέλος στην προτεραιότητα εισόδου στα δίκτυα ανακοίνωσε για τις νέες ΑΠΕ η Κομισιόν με το “χειμερινό πακέτο”

Τέλος στην προτεραιότητα εισόδου στα δίκτυα ανακοίνωσε για τις νέες ΑΠΕ η Κομισιόν με το “χειμερινό πακέτο”

Χάρης Αποσπόρης

30 11 2016 | 14:58

Τέλος στην “ιερή αγελάδα” της προτεραιότητας των ΑΠΕ στο δίκτυο έδωσε σήμερα η Κομισιόν, στα πλαίσια των προτάσεων που ανακοίνωσε, διευκρινίζοντας, πάντως, ότι αφορά μόνο τα νέα έργα και όχι τα παλιά. Παράλληλα, η Κομισιόν ανέλυσε και άλλα μέτρα για την ανάπτυξη των ΑΠΕ και τη ευρύτερη συμμετοχή τους στην αγορά.

Όσον αφορά τη νέα οδηγία για τις ΑΠΕ, η Κομισιόν αναφέρει ότι μαζί με τις προτάσεις της για την αγορά ηλεκτρισμού, θα δομήσει ένα ρυθμιστικό πλαίσιο που θα ενισχύσει τη βεβαιότητα των επενδυτών και θα οδηγήσει σε δίκαιες συνθήκες για όλες τις τεχνολογίες. Προκειμένου να επιτευχθεί η ανάπτυξη των ΑΠΕ, θα πρέπει να αναπτυχθούν οι χονδρεμπορικές αγορές και να υπάρξουν επαρκείς κανόνες για βραχυπρόθεσμο εμπόριο ώστε να αντανακλώνται οι απαιτήσεις της διακυμενόμενης παραγωγής. Οι παραγωγοί ΑΠΕ θα μπορούν να κερδίζουν από τη συμμετοχή τους στις αγορές, ακόμα και σε αυτές για την ευστάθεια του δικτύου. Μέσω της εισαγωγής δυνατότητας εμπορίας προϊόντων πιο κοντά στον πραγματικό χρόνο, οι αγορές θα εξασφαλίσουν ευελιξία, τόσο στην παραγωγή και τη ζήτηση, όσο και στην αποθήκευση ενέργειας.

Στο κρίσιμο θέμα της προτεραιότητας των ΑΠΕ στο δίκτυο, η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι οι προτάσεις της “θέτουν ένα ρυθμιστικό πλαίσιο το οποίο είναι «επίπεδο» για όλες τις τεχνολογίες, δίχως να τίθενται σε κίνδυνο οι κλιματικοί και ενεργειακοί στόχοι. Το νέο πλαίσιο εξασφαλίζει ότι οι ΑΠΕ θα συμμετάσχουν πληρως στην αγορά ηλεκτρισμού, αλλά εξασφαλίζει επίσης ότι τα μέτρα δεν θα λειτουργούν ενάντια στις ΑΠΕ”.

Η προτεραιότητα στο δίκτυο παραμένει στο εξής εν ισχύ για τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις, καθώς και για τα μικρά έργα και τα έργα που χρησιμοποιούν νέες τεχνολογίες. Οι υπόλοιπες νέες εγκαταστάσεις, ασχέτως της πηγής ενέργειας, θα λειτουργούν με βάση τους ίδιους κανόνες όπως οι υπόλοιπες μονάδες. Επιπλέον, το «curtailment» στις ΑΠΕ θα πρέπει να γίνεται τελευταίο, όπως καταλήγει η Κομισιόν.

Θυμίζουμε ότι το energypress φιλοξένησε πρόσφατα τις απόψεις του ελληνικού κλάδου των ΑΠΕ για το επίμαχο θέμα της προτεραιότητας

Οι Θέσεις της ΕΛΕΤΑΕΝ

Ο Γιάννης Τσιπουρίδης, πρόεδρος της ΕΛΕΤΑΕΝ, παρατηρεί ότι αν και το χειμερινό πακέτο της Ε.Ε. έχει στόχο τη μέγιστη δυνατή ανάπτυξη των ΑΠΕ, εντούτοις η Κομισιόν θέτει εμπόδια ενώ ταυτόχρονα συνεχίζει να ενισχύει ουσιαστικά την ηλεκτροπαραγωγή με ορυκτά καύσιμα. Όπως τονίζει, «διακρίνεται μια σαφής εκβίαση των νέων σταθμών παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές να συμμετέχουν στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας με ίσους όρους με τις υπόλοιπες πηγές. Πρέπει να τονιστεί εμφατικά ότι αυτή η Αγορά είχε σχεδιαστεί αγνοώντας παντελώς την ύπαρξη τέτοιας στοχαστικής παραγωγής με μηδενικό μεταβλητό κόστος».

Ειδικά σε ότι έχει να κάνει με τη χώρα μας, ο κ. Τσιπουρίδης σχολίασε πως «σε καμία περίπτωση μια ανανεώσιμη μορφή ενέργειας που είναι μεταβλητή με υψηλή αβεβαιότητα στην πρόβλεψη του δυναμικού της δεν μπορεί να συμμετέχει με ίσους όρους στην Αγορά Ενέργειας η οποία έχει σχεδιαστεί με άλλα δεδομένα των συμβατικών σταθμών παραγωγής ενέργειας».

Σύμφωνα με τον ίδιο, πριν αλλάξει το υφιστάμενο καθεστώς, θα πρέπει να υπάρξει ενδοημερήσια αγορά και αγορά εξισορρόπησης με ικανή ρευστότητα, διαφάνεια και άρση των στρεβλώσεων, αναβαθμισμένα δίκτυα, εξορθολογισμός του καθεστώτος υποχρεωτικής ένταξης των συμβατικών σταθμών και ένα θεσμικό πλαίσιο για έξυπνα δίκτυα και αποθήκευση.

Από την πλευρά της ΕΛΕΤΑΕΝ, ο κ. Τσιπουρίδης παρατήρησε ότι «δεν είναι δυνατόν η Ευρώπη να πυροβολεί τα πόδια της και να υπονομεύει τις πολιτικές που η ίδια έχει σχεδιάσει και προωθήσει. Ιδιαίτερα δε αν ληφθεί υπόψη ότι η Ευρώπη έχει επενδύσει πολλά –οικονομικούς πόρους και πολιτικό κεφάλαιο- στην υπόθεση της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.

Οι ΑΠΕ είναι το βασικό εργαλείο αυτής της προσπάθειας. Είναι λοιπόν ακατανόητο η Ευρώπη να συζητά μέτρα που είναι εις βάρος των ΑΠΕ όπως είναι η άρση της προτεραιότητας στην κατανομή του φορτίου. Δεν είναι κατανοητό να λαμβάνονται αρνητικά μέτρα υπό την πρόφαση ότι αυτά δεν θα επιφέρουν ουσιαστικές μεταβολές. Είναι βέβαιο ότι η άρση της προτεραιότητας στην κατανομή φορτίου θα αυξήσει το κλίμα ανασφάλειας και θα υπονομεύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Με μια τέτοια απόφαση το μόνο που είναι σίγουρο ότι θα πετύχει η Ευρώπη είναι να πλήξει καίρια την ανάπτυξη ενός υγιούς κλάδου και να οδηγήσει σε απώλεια της ηγετικής της παρουσίας της Ευρώπης στον χώρο των Ανανεώσιμων πηγών Ενέργειας παγκοσμίως».

 

ΕΛΕΤΑΕΝ
By ΕΛΕΤΑΕΝ November 30, 2016 17:22 Updated
Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment
View comments

Write a comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

five × 1 =

Εκδηλωσεις