ΣΤΟΝ ΠΑΓΟ ΟΙ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

eletaenuser
By eletaenuser March 10, 2016 12:13 Updated

ΣΤΟΝ ΠΑΓΟ ΟΙ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

ΣΤΟΝ ΠΑΓΟ ΟΙ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Τις βγάζουν από την πρίζα αναμένοντας τις αποφάσεις

Τι βάζει τρικλοποδιά στην ανάπτυξή τους, η προσπάθεια αναμόρφωσης σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. και η ανάγκη άμεσης ενεργοποίησης επενδύσεων προς όφελος της οικονομίας και του περιβάλλοντος

 

Γράφει ο Κώστας Ψωμιάδης

 

Σε πλήρη στασιμότητα βρίσκεται ο χώρος των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, καθώς όλα εξαρτώνται από το πότε θα υπάρξουν οριστικές αποφάσεις για το μηχανισμό αμοιβής των τεχνολογιών αυτών.

Ως αποτέλεσμα της καθυστέρησης στη διευθέτηση των εκκρεμών θεμάτων της αγοράς, δεκάδες έργα ΑΠΕ και, κυρίως, αιολικά παραμένουν με… σβηστές μηχανές, καθώς δεν έχουν τη δυνατότητα υπογραφής νέων συμβάσεων, τη στιγμή που κανείς δεν γνωρίζει ποια θα είναι τα έσοδα από το νέο μηχανισμό στήριξης των συγκεκριμένων μονάδων.

Το πρόβλημα γίνεται ακόμη μεγαλύτερο, εάν συνυπολογιστούν οι δυσμενείς συνθήκες που επικρατούν στο σύνολο της ελληνικής οικονομίας και στην αβεβαιότητα που διαπιστώνεται και σε άλλους τομείς της εγχώριας ενεργειακής αγοράς.

Η κατάσταση αυτή αποτελεί τροχοπέδη για αρκετές επενδύσεις, οι οποίες αν και βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο ή έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες κατασκευής τους, δεν έχουν τη δυνατότητα να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους, με αποτέλεσμα οι επενδυτές να εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκειά τους. Εξάλλου, το ίδιο το ενεργειακό σύστημα στερείται της συμβολής των «καθαρών» τεχνολογιών, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την οικονομία και το περιβάλλον.

 

Προς έγκριση

Όλα ξεκινούν από τη σημαντική καθυστέρηση που παρατηρείται από το υπουργείο στην έγκριση και εφαρμογή του νέου μηχανισμού αμοιβής για τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής από τεχνολογίες ΑΠΕ.

Η ισχύς του προηγούμενου μηχανισμού έληξε την τελευταία ημέρα του 2015 και από τότε (σχεδόν ενάμιση μήνα) ολόκληρη η ενεργειακή αγορά αναμένει τις αποφάσεις των αρμοδίων οργάνων. Η υπόθεση δεν είναι απλή, καθώς μετά από την ολοκλήρωση της επεξεργασίας του νέου μηχανισμού από τις υπηρεσίες του υπουργείου Ενέργειας, η ελληνική πρόταση θα πρέπει να αποσταλεί προς έγκριση στις αρμόδιες υπηρεσίες της Κομισιόν (Γενική Διεύθυνση Ενέργειας) κι εφόσον λάβει το «πράσινο φως», θα προχωρήσουν και οι ανάλογες νομοθετικές ρυθμίσεις.

 

Σε όλη την Ε.Ε.

Αντικειμενικά, η καθυστέρηση δεν οφείλεται μόνο στην… ελληνική συνήθεια της αναβλητικότητας, αλλά σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. βρίσκεται σε εξέλιξη μία προσπάθεια αναμόρφωσης και εξορθολογισμού των συγκεκριμένων μηχανισμών, που ισχύουν σε κάθε περίπτωση, καθώς οι τεχνολογίες έχουν εξελιχθεί και διαπιστώνεται η ανάγκη να αλλάξουν και τα κίνητρα που δόθηκαν πριν από πολλά χρόνια, όταν οι ΑΠΕ βρίσκονταν σε νηπιακή μορφή και είχαν την ανάγκη οικονομικής στήριξης, για να διεισδύσουν στα εθνικά συστήματα.

 

Άγνοια εσόδων

Ελληνικός, αλλά και ευρωπαϊκός στόχος είναι ο μηχανισμός αυτός να μετεξελιχθεί και να λειτουργεί με βάση τους όρους και τους κανόνες της αγοράς, με την κατάργηση μέτρων, που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν προνομιακά έναντι άλλων τεχνολογιών. Παρ’ όλα αυτά, στις τελικές αποφάσεις θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη τόσο το κόστος της εκάστοτε επένδυσης, όσο και ένα εύλογο τίμημα ως απόδοση.

Στην εγχώρια αγορά, τα ποσά για την αμοιβή των μονάδων ΑΠΕ προκύπτουν από την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά χωρίς τις συγκεκριμένες προβλέψεις του ανανεωμένου μηχανισμού, δεν είναι δυνατόν να προχωρήσει η χρηματοδότηση των έργων (σε οποιαδήποτε φάση κι αν βρίσκονται) τόσο με τη χρήση τραπεζικού δανεισμού, όσο και με άλλες μορφές χρηματοδότησης, τη στιγμή κατά την οποία οι επιχειρήσεις δεν γνωρίζουν επακριβώς ποια θα είναι τα έσοδά τους, από τη συγκεκριμένη δραστηριότητα.

 

Χρονοτριβή

Είναι χαρακτηριστικό ότι στελέχη της αγοράς, από διαφορετικούς τομείς, εκτιμούν πως ακόμη και σήμερα θα μπορούσαν να ξεκινήσουν έργα για την κατασκευή νέων αιολικών μονάδων, συνολικής ισχύος έως 300 MW, δηλαδή περίπου όση η ισχύς μίας θερμοηλεκτρικής μονάδας. Για την επανεκκίνηση αυτών των επενδύσεων θα χρειαστεί περίπου ένα εξάμηνο, μία πολυτέλεια την οποία δεν έχει ούτε ο κλάδος, ούτε η οικονομία.

Εάν συνυπολογιστεί και το περιβαλλοντικό όφελος από τις «καθαρές» τεχνολογίες, μαζί με τη θετική επίδραση στην οικονομία, γίνεται εμφανές ότι οι νέες επενδύσεις θα πρέπει το συντομότερο δυνατό να απεγκλωβιστούν από την αδράνεια και να αρχίσουν να υλοποιούνται.

 fm voice

eletaenuser
By eletaenuser March 10, 2016 12:13 Updated
Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment
View comments

Write a comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

eleven + 16 =

Ταινιες, εικονες & λογια για την ———– Κλιματικη αλλαγη ————

Εκδηλωσεις