Παίρνουν τα «ηνία» φ/β και αιολικά – Ανούσια πλέον η κατασκευή μονάδων ορυκτών καυσίμων

eletaenuser
By eletaenuser October 7, 2015 06:17

Παίρνουν τα «ηνία» φ/β και αιολικά – Ανούσια πλέον η κατασκευή μονάδων ορυκτών καυσίμων

06 10 2015 | 18:09

Την φθηνότερη ενέργεια παράγουν σήμερα τα αιολικά σε Γερμανία και Βρετανία, και χωρίς τη στήριξη της κρατικής επιδότησης, σύμφωνα με ανάλυση του Bloomberg New Energy Finance (BNEF).

Είναι μάλιστα η πρώτη φορά, που κάποια από τις οικονομίες της G7 έχει σημειώσει τέτοιο ρεκόρ. Ωστόσο, σύμφωνα με το Bloomberg, αυτό είναι λιγότερο ενδιαφέρον σε σχέση με ότι συνέβη στις ΗΠΑ.

Για να γίνει αντιληπτό το τι ακριβώς συμβαίνει, θα πρέπει να κατανοηθεί ο παράγοντας δυναμικότητα (capacity factor). Αντιστοιχεί, στο ποσοστό της μέγιστης δυνητικής παραγωγής ενός ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού, το οποίο έχει επιτευχθεί με το πέρασμα του χρόνου.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ας λάβουμε ως παράδειγμα ένα φωτοβολταϊκό έργο. Ο ήλιος δεν λάμπει τη νύχτα, και ακόμη και κατά τη διάρκεια της ημέρας, διαφέρει η φωτεινότητα ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες και την εποχή. Έτσι, ένα έργο το οποίο μπορεί να παράγει 100 μεγαβατώρες ενέργειας κατά τη διάρκεια της πιο ηλιόλουστης ημέρας, μπορεί να παράξει κατά μέσο όρο περίπου το 20% εν συγκρίσει με όση ενέργεια θα παρήγαγε σε ένα και πλέον χρόνο. Αυτό μας δίνει δυναμικότητα της τάξης του 20%.

Ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με ορυκτά καύσιμα είναι ότι μπορούν προσελκύσουν πολύ υψηλή και προβλέψιμη δυναμικότητα. Κατά μέσο όρο ένα εργοστάσιο φυσικού αερίου στις ΗΠΑ θα μπορούσε να παράξει το 70% των δυνατοτήτων του (υπολείπεται του 100%, λόγω της εποχικής ζήτησης και της συντήρησης).

Για πρώτη φορά, η ευρεία υιοθέτηση των ΑΠΕ λειτουργεί αποτελεσματικά στη μείωση της ισχύος/δυναμικότητας των ορυκτών καυσίμων. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το ελάχιστο κόστος για την παραγωγή ενέργειας από ένα αιολικό ή φ/β είναι σχεδόν μηδενικό, ενώ οι μονάδες άνθρακα ή αερίου απαιτούν περισσότερα καύσιμα για κάθε νέο Watt που παράγουν.

Μπαίνουν τότε σε ένα φαύλο κύκλο. Όσο περισσότερες ΑΠΕ εγκαθίστανται, τόσο λιγότερα εργοστάσια άνθρακα και φυσικού αερίου θα χρησιμοποιούνται. Όσο λιγότερος άνθρακας και αέριο χρησιμοποιούνται, τόσο το κόστος της χρήσης τους στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας θα αυξάνεται. Όσο το κόστος της ηλεκτροπαραγωγής άνθρακα και φυσικού αερίου θα ανεβαίνει, τόσο περισσότερες ΑΠΕ θα τοποθετούνται.

Αδύνατον πλέον να υποσκελιστούν οι ΑΠΕ

Αιολικά και φωτοβολταϊκά κατελάμβαναν το μικρότερο ποσοστό στο ενεργειακό μίγμα των ΗΠΑ, που αντιστοιχούσε σχεδόν στο 5% το 2014. Ωστόσο, η παραγωγή τους άρχισε να αυξάνεται ραγδαία, και οι δύο αυτές πηγές ενέργειας είναι πλέον αρκετές ώστε να επηρεάζουν πότε θα μπαίνουν σε λειτουργία και πότε όχι οι μονάδες άνθρακα και αερίου, σύμφωνα με το BNEF.

Οι λόγοι που συμβαίνει αυτό είναι δύο. Κατ’ αρχήν, είναι μια ακόμη ένδειξη της συνεχόμενης αυξανόμενης δύναμης των ΑΠΕ στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας. Είναι αδύνατο πλέον να παραμεριστούν οι ΑΠΕ στις ΗΠΑ, με την ίδια ευκολία που θα υποσκελίζονταν πριν μερικά χρόνια.

Κατά τον Luke Mills, αναλυτή του BNEF, «οι ΑΠΕ γίνονται πλέον οικονομικά προσιτές και ανταγωνίζονται πλέον στα ίσα τα ορυκτά καύσιμα».

Δεύτερον, η εν λόγω μετατόπιση απεικονίζει έναν σοβαρό κίνδυνο για τις εταιρείες παροχής ενέργειας που σχεδιάζουν να επενδύσουν σε μονάδες άνθρακα ή φυσικού αερίου.

Πως διαμορφώνεται το capacity factor ανάλογα με την τεχνολογία αποτυπώνεται στον παρακάτω πίνακα:

Στο σημείο αυτό αξίζει να σημειωθεί ότι η αιολική ενέργεια έγινε η φθηνότερη ενέργεια στις ΗΠΑ για πρώτη φορά το 2014, σύμφωνα με το BNEF, με την ηλιακή ενέργεια να υπολείπεται.

Όπως και να έχει όμως, τα οικονομικά πλεονεκτήματα που προσφέρουν τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά έναντι των ορυκτών καυσίμων υπερβαίνουν το ζήτημα της τιμής. Ας μην ξεχνάμε ότι το κόστος ζωής των νέων projects άνθρακα και αερίου αυξήθηκε σημαντικά στο β’ εξάμηνο του 2015, εν αντιθέσει με αυτό των ΑΠΕ που εξακολουθεί να μειώνεται.

 Wind and solar keep getting cheaper and cheaper

eletaenuser
By eletaenuser October 7, 2015 06:17
Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment
View comments

Write a comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

12 − 3 =

Ταινιες, εικονες & λογια για την ———– Κλιματικη αλλαγη ————

Εκδηλωσεις