Κλάους Ράβε (GWEC): Η Ελλάδα έχει μεγάλες δυνατότητες στα αιολικά, αλλά…

ΕΛΕΤΑΕΝ
By ΕΛΕΤΑΕΝ June 16, 2015 08:28 Updated

Κλάους Ράβε (GWEC): Η Ελλάδα έχει μεγάλες δυνατότητες στα αιολικά, αλλά…

16 06 2015 | 08:00

Τις απόψεις του για την παγκόσμια και την ελληνική αγορά αιολικών κατέθεσε μιλώντας στο energypress ο Κλάους Ράβε, διευθύνων του Παγκοσμίου Συμβουλίου Αιολικής Ενέργειας (GWEC), επί ευκαιρίας της επίσκεψής του στην Ελλάδα για τον εορτασμό της Ημέρας του Ανέμου.

Ο κ. Ράβε θεωρεί ότι το 2015 θα είναι μια ακόμη θετική χρονιά για τον κλάδο διεθνώς, ακολουθώντας το επιτυχημένο παράδειγμα του 2014, όταν οι συνολικές εγκαταστάσεις αυξήθηκαν κατά 51 γιγαβάτ ή 26%. Για μια ακόμη φορά, η Κίνα, οι ΗΠΑ και η Γερμανία προβλέπεται να πρωταγωνιστήσουν, ενώ αρχίζουν και αναπτύσσονται νέες υποσχόμενες αγορές όπως της Βραζιλίας, του Μεξικού, της Τουρκίας, της Νοτίου Αφρικής, ή ακόμα και της Αιγύπτου και του Πακιστάν όπου εγκαταστάθηκαν 300 μεγαβάτ πέρυσι.

Ο ίδιος δηλώνει αισιόδοξος για το μέλλον της αιολικής ενέργειας επειδή παρατηρείται πλέον μια ευρεία τάση απο-επένδυσης στα ορυκτά καύσιμα, όχι μόνο σε όρους εγκαταστάσεων, αλλά και σε όρους επενδύσεων. Χαρακτηριστικό είναι ότι μεγάλα επενδυτικά ταμεία, όπως το κρατικό νορβηγικό ταμείο πετρελαίου, που διαχειρίζεται 900 δις. δολάρια, επιλέγουν ολοένα και περισσότερο να ποντάρουν στις ΑΠΕ. Το ίδιο άλλωστε πράττουν και οι καινοτόμες εταιρείες πληροφορικής και τεχνολογίας, όπως η Google, που συμμετέχουν στην κατασκευή μονάδων ΑΠΕ ή υπογράφουν μακροπρόθεσμα συμβόλαια προμήθειας ενέργειας από ΑΠΕ, προκειμένου να εξασφαλίσουν την κάλυψη των αναγκών τους έναντι ενός προβλέψιμου κόστους. Λόγω της υψηλής κερδοφορίας τους, οι όμιλοι αυτοί έχουν τη δυνατότητα να προκαταβάλλουν το υψηλό αρχικό κόστος των επενδύσεων και κατά συνέπεια, η όλη προσπάθεια έχει νόημα επιχειρηματικά και δεν αποτελεί μονάχα επικοινωνιακό τρικ.

Συγκεκριμένα στην Ευρώπη, ο κ. Ράβε θεωρεί ότι υπάρχουν ορισμένα εμπόδια στην περαιτέρω ανάπτυξη των αιολικών, δηλαδή η χαμηλή ζήτηση για ενέργεια, η έλλειψη σταθερών πολιτικών πλαισίων σε ορισμένα κράτη και το χαμηλό επίπεδο διασυνδέσεων που χαρακτηρίζει την Γηραιά Ήπειρο στο σύνολό της.

Όσον αφορά την κατάσταση στα θαλάσσια αιολικά, ο επικεφαλής του GWEC δηλώνει ρεαλιστής και θεωρεί ότι προς το παρόν είναι κατάλληλα περισσότερο για τη Βόρεια Θάλασσα, όπου υπάρχει μακρόχρονη εμπειρία και υποδομές σε ότι έχει να κάνει με την τοποθέτηση θεμελίων και πλωτών εγκαταστάσεων σε απόσταση από τις ακτές. Παράλληλα, το γεγονός ότι υλοποιούνται νέα θαλάσσια καλώδια εκεί αποτελεί άλλη μια διευκόλυνση για τον κλάδο. Ως εκ τούτου, θα χρειαστεί περαιτέρω μείωση του κόστους των θαλάσσιων αιολικών προτού γίνουν μια παγκόσμια δύναμη (σήμερα αντιστοιχούν στο 2,5% της παγκόσμιας αγοράς). Από τη στιγμή που τα θαλάσσια αιολικά παράγουν  περισσότερη ενέργεια από τα χερσαία, χρειάζεται ένα κόστος το πολύ διπλάσιο προκειμένου να εξαπλωθεί η τεχνολογία και σε άλλες αγορές πλην της Βόρειας Ευρώπης.

Μιλώντας για την ανάπτυξη των αιολικών εν γένει, ο κ. Ράβε θεωρεί πολύ υποσχόμενο διεθνώς, αλλά και για την Ελλάδα το μοντέλο της επένδυσης από τις τοπικές κοινότητες. Τα συνεργατικά μοντέλα αυτού του είδους είναι σε θέση να προσφέρουν έσοδα, θέσεις απασχόλησης και ενεργειακή ασφάλεια στις τοπικές κοινωνίες και ταυτόχρονα απομακρύνουν φαινόμενα τύπου NIMBY (“όχι στη δική μου αυλή”) που παραδοσιακά εμποδίζουν τις επενδύσεις. Ο κ. Ράβε θεωρεί ότι από αυτού του είδους την ανάπτυξη μπορούν να κερδίσουν όλοι και πιστεύει ότι μπορεί να εφαμοστεί με επιτυχία στη χώρα μας, όπως έγινε στη Γερμανία.

Στα διμερή συμβόλαια η πιθανή λύση για την Ελλάδα

Σχετικά με την εξέλιξη του κλάδου στην Ελλάδα, η οποία είναι στάσιμη τα τελευταία χρόνια και αποκλίνει σημαντικά από τον εθνικό στόχο, ο Ράβε πιστεύει ότι μια λύση μπορούν να δώσουν τα διμερή συμβόλαια πώλησης της παραγόμενης ενέργειας, όπως συμβαίνει για παράδειγμα στις ΗΠΑ. Τα συμβόλαια αυτά έχουν συνήθως διάρκεια περί τα 20 έτη και εγγυώνται μια σταθερή τιμή στον αγοραστή.

Επίσης, ο Ράβε προτείνει να κάνει μια στροφή η ΔΕΗ μακριά από τον λιγνίτη και προς τις ΑΠΕ για την μελλοντική της ανάπτυξη. Θεωρεί ότι στη χώρα μας υπάρχει η απαραίτητη τεχνογνωσία  (εξήρε τις προσπάθειες του ΕΜΠ συγκεκριμένα) και υπάρχουν και ώριμα σχέδια 8.000 μεγαβάτ για αιολικά, τα οποία παραμένουν όμως στο συρτάρι επειδή ένας συνδυασμός ρυθμιστικών αγκυλώσεων, τοπικών αντιδράσεων και έλλειψης κεφαλαίων δεν τους επιτρέπουν να υλοποιηθούν. Τα συγκεκριμένα έργα θα αρκούσαν για την επίτευξη του στόχου του 2020 και παράλληλα θα δημιουργούσαν 20.000 θέσεις εργασίας, αλλά πρέπει πρώτα να δώσει το πράσινο φως η κυβέρνηση, όπως τονίζει.

Σε κάθε περίπτωση, ο Ράβε υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα έχει πολύ υψηλό δυναμικό στα αιολικά και είναι υποσχόμενη ως διεθνής κόμβος στον ηλεκτρισμό. Για αυτό, άλλωστε, αρκετές ξένες εταιρείες περιμένουν υπομονετικά μήπως και υλοποιηθούν τα έργα τους, παρόλο που μπορούν να επενδύσουν αλλού. Έτσι, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η χώρα μας μπορεί να καταφέρει πολύ περισσότερα στο εξής και να εκμεταλλευτεί την πράσινη ενέργεια των αιολικών.

(του Χάρη Αποσπόρη)

ΕΛΕΤΑΕΝ
By ΕΛΕΤΑΕΝ June 16, 2015 08:28 Updated
Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment
View comments

Write a comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

seventeen − 11 =

Εκδηλωσεις