ΘΕΣΕΙΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΩΝ: Ν. ΧΡΥΣΟΓΕΛΟΣ, υποψήφιος ευρωβουλευτής “ΠΡΑΣΙΝΟΙ – Αλληλεγγύη. Δημιουργία. Οικολογία”

eletaen
By eletaen May 22, 2014 22:17 Updated

ΘΕΣΕΙΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΩΝ: Ν. ΧΡΥΣΟΓΕΛΟΣ, υποψήφιος ευρωβουλευτής “ΠΡΑΣΙΝΟΙ – Αλληλεγγύη. Δημιουργία. Οικολογία”

Ν. ΧΡΥΣΟΓΕΛΟΣ, υποψήφιος ευρωβουλευτής “ΠΡΑΣΙΝΟΙ – Αλληλεγγύη. Δημιουργία. Οικολογία”

«Ποια είναι η θέση σας για την Ευρωπαϊκή Ενεργειακή και Κλιματική πολιτική για το 2030;

Ν. Χρυσόγελος, υποψήφιος ευρωβουλευτής “ΠΡΑΣΙΝΟΙ – Αλληλεγγύη. Δημιουργία. Οικολογία”: Θυμίζω τις θέσεις που είχα εκφράσει ως ευρωβουλευτής των ΠΡΑΣΙΝΩΝ για την πρόταση της Κομισιόν για ενέργεια και κλίμα με τίτλο “H Ευρώπη να μην βυθιστεί στην αιθαλομίχλη των ορυκτών καυσίμων!”: “Σε μια εποχή που απαιτούνται φιλόδοξοι και δεσμευτικοί στόχοι για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, ενίσχυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας καθώς και εξοικονόμηση ενέργειας για να προστατέψουμε το κλίμα αλλά και να στραφεί η οικονομία προς μια καινοτόμο, πλούσια σε θέσεις εργασίας και οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες και την υπεύθυνη επιχειρηματικότητα οικονομία, η Κομισιόν και ο κ. Μπαρόζο  παρουσίασαν ένα στρατηγικό πλαίσιο για το κλίμα και την ενέργεια 2020-2030 που εκφράζει απόλυτα τα ισχυρά λόμπυ πετρελαίου, φυσικού αερίου, σχιστολιθικού αερίου /πετρελαίου και τις επιλογές της κ. Μέρκελ. Και αυτό όταν λίγες μέρες πιο πριν, στις 9 Ιανουαρίου 2014, το Ευρωκοινοβούλιο, σε κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος (ENVI) και της Επιτροπής Βιομηχανίας, Έρευνας και Ενέργειας (ITRE) υπερψήφισαν το «Πλαίσιο για την Ενέργεια και το Κλίμα για το 2030», που κινείται σε άλλη κατεύθυνση και θέτει, μεταξύ άλλων, στόχους για  μείωση των αερίων θερμοκηπίου (40%), μείωση σπατάλης ενέργειας (40%) και  προώθηση των ΑΠΕ (30%) μέχρι το 2030″, δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Πράσινων, αντιπρόεδρος Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωκοινοβουλίου.

Η Κομισιόν παρουσίασε την Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου 2014, την πρότασή της για το στρατηγικό πλαίσιο για το κλίμα και την ενέργεια για την περίοδο 2020-2030.  Με αυτό προτείνεται για το 2030, ως νέος στόχος για την μείωση των αερίων του θερμοκηπίου της τάξης 40% σε σχέση με το 1990, ενιαίος ευρωπαϊκός στόχος τουλάχιστον 27% για την χρήση ΑΠΕ, ενώ ο στόχος για εξοικονόμηση ενέργειας –ο οποίος δεν θα είναι δεσμευτικός- θα παρουσιαστεί αργότερα μέσα στο 2014 στο πλαίσιο μιας πρωτοβουλίας για σχετική Ευρωπαϊκή Οδηγία. Είναι σαφές ότι με τις προτάσεις αυτές η Κομισιόν υποχωρεί στις πιέσεις των λόμπυ των ορυκτών καυσίμων, υπονομεύοντας την παγκόσμια προσπάθεια για την προστασία του κλίματος και την ηγετική θέση της ΕΕ σε αυτήν. Ο στόχος για τις ΑΠΕ δεν συνοδεύεται από επιμέρους εθνικούς στόχους, όπως συνέβαινε μέχρι τώρα, δείγμα μιας γενικότερης «επανεθνικοποίησης» των ενεργειακών πολιτικών της ΕΕ. Παράλληλα το ύψος του στόχου (27%) είναι απογοητευτικά χαμηλό και ελάχιστα μεγαλύτερος από την εκτίμηση της ίδιας της Κομισιόν για το ποιο θα είναι το μερίδιο χωρίς πρόσθετα μέτρα (24%). Είναι τουλάχιστον απογοητευτικό η Κομισιόν ουσιαστικά να βάζει φρένο στις προσπάθειες και πόρους που έχουν ήδη διατεθεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για την καινοτομία, τις ΑΠΕ, την εξοικονόμηση ενέργειας και τις προσπάθειες μείωσης των εκπομπών, έχοντας δημιουργήσει χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας και δυναμική.

Αν δεν τεθούν φιλόδοξοι στόχοι για το κλίμα τον Μάιο 2015, στη Σύνοδο στο Παρίσι, είναι πιθανόν ότι η μέση θερμοκρασία του πλανήτη θα αυξηθεί πάνω από 4 βαθμούς Κελσίου, κάτι που θα σημαίνει μια τεράστιας κλίμακας περιβαλλοντική, κοινωνική και οικονομική καταστροφή, όπως έχουν τονίσει επανειλημμένα οι επιστήμονες. Μόνο αν τεθούν φιλόδοξοι στόχοι για μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου κατά 60% μέχρι το 2030 είναι πιθανόν να πετύχουμε να περιορίσουμε την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη στους  2ο C.

[1] http://europa.eu/rapid/press-release_IP-14-54_el.htm

Τα θέματα της προστασίας του κλίματος και της ενεργειακής πολιτικής είναι στην προτεραιότητά μου και θα συνεχίσουν να είναι. Αυτό επιβεβαιώνεται και από ανεξάρτητους ερευνητές. Σύμφωνα με αξιολόγηση που διενεργήθηκε από την Sandbag[1], κατατάσσονται οι επιδόσεις των ευρωβουλευτών σε θέματα προστασίας τους κλίματος βάσει της ψήφου τους σε έντεκα ψηφοφορίες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τα τελευταία πέντε χρόνια. Σε κλίμακα αξιολόγησης από το 1 έως το 100, βλέπει κάποιος τι βαθμό παίρνουν οι Έλληνες ευρωβουλευτές και ποιες πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναλαμβάνουν ενεργή δράση για την προστασία του κλίματος και ποιες αδιαφορούν ή εξυπηρετούν αντίθετα συμφέροντα. Τα συμπεράσματα είναι χρήσιμα ενόψει των επικείμενων ευρωπαϊκών εκλογών.

Η κατάταξή μου στους “πρωταθλητές”[2] στον αγώνα για την προστασία του κλίματος με χαροποιεί ιδιαίτερα και  με εμψυχώνει να προσπαθήσω ακόμα περισσότερο για την ενίσχυση του “περιβαλλοντικού οπλοστασίου” της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παρόλο που σε άλλους τομείς πολιτικής έχουμε σημαντικές διαφωνίες, συνοδοιπόροι στη συγκεκριμένη διαδρομή είναι κυρίως οι Έλληνες ευρωβουλευτές από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ απογοητευτική είναι η κατάταξη για τους συναδέλφους από τη Νέα Δημοκρατία, το ΚΚΕ και το ΛΑΟΣ, οι οποίοι είτε απέχουν από κρίσιμες ψηφοφορίες, είτε ψηφίζουν ενάντια σε πολιτικές και μέτρα που στοχεύουν στην αποτελεσματικότερη προστασία του κλίματος, συμβάλλοντας στην περιβαλλοντική οπισθοχώρηση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

Η Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης όφειλε να θέσει υψηλά στην πολιτική ατζέντα την προστασία του κλίματος και την επίτευξη το 2015 στο Παρίσι μιας φιλόδοξης συμφωνίας για την μετά Κιότο περίοδο, ιδιαίτερα ύστερα από τις εμφανείς και βίαιες επιπτώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο (Σαρδηνία, Φιλιππίνες, ΗΠΑ, Ρόδος). Αντ’ αυτού, η Ελληνική Προεδρία δεν συμπεριλαμβάνει καν τη λέξη “κλίμα” στις προτεραιότητές της. Άλλωστε, η χαμηλή ιεράρχηση του κλίματος στις προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης αντανακλάται και στο τρόπο ψηφοφορίας των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας στις Επιτροπές και την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Στη θλιβερή πραγματικότητα της εντεινόμενης περιβαλλοντικής κρίσης που πιστοποιείται από πολυάριθμες εκθέσεις και έρευνες, η πιθανή άνοδος στις επικείμενες ευρωεκλογές των συντηρητικών και ακόμα περισσότερο των ευρωσκεπτικιστικών και ακροδεξιών δυνάμεων, αποτελεί ουσιαστικά τη σίγουρη συνταγή για πολύ πιο βαθιά και μακροπρόθεσμη περιβαλλοντική κρίση. Όπως αποδεικνύουν ο τρόπος που μέχρι στιγμής ψηφίζουν οι ακροδεξιοί για τις κρίσιμες αποφάσεις, αλλά και τα όσα υποστηρίζουν στην Ολομέλεια και τις Επιτροπές του Ευρωκοινοβουλίου, όχι μόνο δεν θα αγωνιστούν για την ενίσχυση, αλλά αντίθετα θα επιδιώξουν τη χαλάρωση και αποδόμηση των προστατευτικών ευρωπαϊκών ρυθμίσεων για το περιβάλλον. Ενδεικτική είναι βαθμολογία αξιολόγησης των Nigel Farage (Ηνωμένο Βασίλειο) και Marine Le Pen (Γαλλία), που λαμβάνουν αντίστοιχα 19 και 27 (σε κλίμακα έως το 100!).

Έκπληξη και απογοήτευση προκαλεί και η κατάταξη των Ελλήνων ευρωβουλευτών από τη Νέα Δημοκρατία, το ΚΚΕ και το ΛΑΟΣ, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων παίρνει “κάτω από τη βάση”, καθώς δεν αγγίζουν ούτε το 50 στον πίνακα αξιολόγησης.

Όπως προκύπτει και από την αξιολόγηση της Sandbag, οι Πράσινοι ευρωβουλευτές αποτελούν την κύρια πολιτική δύναμη που πιέζει για μια οικολογική μετάβαση και ως μέρος της λύσης για έξοδο από την κρίση, προτάσσοντας την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρει η πράσινη οικονομία.

Σε μια εποχή που απαιτούνται φιλόδοξοι και δεσμευτικοί στόχοι για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, ενίσχυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, καθώς και εξοικονόμηση ενέργειας για να προστατέψουμε το κλίμα, αλλά και να στραφεί η οικονομία προς μια καινοτόμο κατεύθυνση, με βιώσιμες θέσεις εργασίας και οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες και την υπεύθυνη επιχειρηματικότητα, η νέα σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι καθοριστικής σημασίας για την προώθηση δίκαιων και αποφασιστικών μεταρρυθμίσεων στην Ευρώπη. Ανάλογα με τις πολιτικές ομάδες που θα εκπροσωπηθούν και τις μεταξύ τους ισορροπίες, θα σημειωθεί πρόοδος ή οπισθοχώρηση στο ευρωπαϊκό κεκτημένο με θέματα περιβάλλοντος και όχι μόνο.

Είμαι υποστηρικτής της ευρωπαϊκής καμπάνιας Σταματήστε την ενεργειακή σπατάλη στα κτήρια”.Τα περισσότερα κτίρια στη χώρα μας βρίσκονται στη μεγαλύτερη κατηγορία κατανάλωσης ενέργειας, σύμφωνα με τους ενεργειακούς επιθεωρητές. Το 2014 πρέπει να αποτελέσει έτος επαναπροσδιορισμού των στόχων και των πρακτικών σχετικά με την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για την Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της. Η ενεργειακή απόδοση των κτιρίων προσφέρει τριπλή κερδοφορία υπό την έννοια της εξοικονόμησης ενέργειας, χρημάτων και προστασίας του περιβάλλοντος. Έχει μεγάλη σημασία να σταματήσουμε τη σπατάλη ενέργειας στα σπίτια και τα γραφεία μας τώρα!

http://chrysogelos.gr/newsite/index.php/2012-01-26-17-13-36-593/ekstrateies/item/3697-stamatiste-tin-energeiaki-spatali-sta-ktiria

«Ποια είναι η θέση σας για την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας  στη χώρα μας;»

Νίκος Χρυσόγελος: Αναλυτικά οι θέσεις μας ως “ΠΡΑΣΙΝΟΙ – Αλληλεγγύη. Δημιουργία. Οικολογία”  για το κλίμα, την ενέργεια και την προώθηση των ΑΠΕ είναι εδώ http://prasinoi.gr/clima/

Η ενεργειακή πολιτική στην Ελλάδα χαρακτηρίζεται από αμοιβαία αντικρουόμενες και αμφιλεγόμενες επιλογές, κατάσταση η οποία φαίνεται να επιδεινώνεται λόγω της οξείας οικονομικής κρίσης. Ειδικότερα οι τελευταίες κινήσεις της κυβέρνησης υπό την πίεση της Τρόικα έθεσαν σε κίνδυνο την τήρηση των εθνικών δεσμεύσεων για τη διείσδυση των ΑΠΕ ως το 2020, ενώ οι εξορύξεις υδρογονανθράκων παρουσιάζονται σαν πανάκεια για κάθε ενεργειακό ή οικονομικό πρόβλημα της χώρας χωρίς ο δημόσιος διάλογος να έχει συμπεριλάβει βασικές παραμέτρους όπως το ελλιπές νομοθετικό πλαίσιο για την περιβαλλοντική προστασία αλλά και οι μη ξεκάθαροι οικονομικοί όροι των σχετικών επενδύσεων. Έτσι, ενώ ο ενεργειακός τομέας και ο τομέας εξοικονόμησης ενέργειας, αποτελούν όχι μόνο βασικά εργαλεία πολιτικών παρεμβάσεων για το κλίμα, αλλά ταυτόχρονα και από τις σημαντικότερες ελπίδες για διέξοδο της χώρας από την κρίση, το θολό τοπίο σε συνδυασμό με την οικονομική δυσπραγία εμποδίζει την πρόοδο προς μία πράσινη κατεύθυνση.

Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) συνιστούν ουσιαστική εναλλακτική λύση στα ορυκτά καύσιμα. Η χρήση τους επιτρέπει όχι μόνο να μειωθούν οι εκπομπές αερίων που προξενούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, αλλά και τη μείωση της εξάρτησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων. Επιπλέον, ο κλάδος των ΑΠΕ και της εξοικονόμησης ενέργειας μπορεί να αποτελέσει πραγματικό εργαλείο ανάπτυξης σε εθνικό, αλλά κυρίως σε τοπικό επίπεδο, ενισχύοντας τις τοπικές οικονομίες και δημιουργώντας πολυπόθητες θέσεις εργασίας.

Έχω καταθέσει σειρά γραπτών ερωτήσεων προς την Κομισιόν σχετικά με το ζήτημα της παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ και ανέλαβα σειρά πρωτοβουλιών με στόχο την προώθηση της απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα.

Στην κατεύθυνση αυτή, έμφαση δόθηκε στη δυνατότητα ενίσχυσης των επενδύσεων από μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και στην δημιουργία κοινωνικών – συνεταιριστικών επιχειρήσεων που αξιοποιούν ΑΠΕ, τόσο μέσω ημερίδας που οργανώθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο, όσο και μέσα από δυο τριήμερα της Κοινωνικής Οικονομίας που διοργανώθηκαν στην Αθήνα αλλά και από αρκετές ομιλίες, σεμινάρια και παρεμβάσεις καθώς και με παραγωγή σχετικής βιντεοταινίας που αναφέρεται και στους ενεργειακούς συνεταιρισμούς.

Κεντρική παρέμβαση αποτέλεσε η πρόταση για έναν εναλλακτικό τρόπο μηδενισμού του ελλείμματος που παρουσιάζει ο λογαριασμός Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), από αυτόν που παρουσίασε η κυβέρνηση στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ) 2013-2016 θέτοντας σε σοβαρό κίνδυνο το μέλλον των ΑΠΕ στην Ελλάδα που έτυχε θετικής αποδοχής και από τον Επίτροπο Oettinger ο οποίος στην απάντησή του αναγνώρισε την ανάγκη σοβαρών μεταρρυθμίσεων των επιμέρους διακανονισμών τιμολόγησης και χρηματοδότησης στο σύνολο του ελληνικού ενεργειακού τομέα.

Η σημασία της βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας κτηρίων τονίστηκε με αφορμή την υλοποίηση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος ELIH_MED,το οποίο κινδυνεύει να χάσει η Ελλάδα, εξαιτίας της κατάργησης του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας και τη μεταφορά των υποχρεώσεών του στον ΟΑΕΔ.

Οι κίνδυνοι και τα πολλά ερωτηματικά που προκύπτουν από τα σχέδια εξόρυξης υδρογονανθράκων στην Ελλάδα αποτέλεσαν το αντικείμενο ερώτησης στο ΕΚ αλλά και ομιλιών. Πέρα όμως από τις νέες εξορύξεις, σημασία δόθηκε και στην ανάδειξη του εξωτερικού κόστους του λιγνίτη και στην κατάρριψη του μύθου του φθηνού λιγνίτη αλλά και στηναπεξάρτηση από το πετρέλαιο ιδιαίτερα στο μη διασυνδεδεμένο δίκτυο των νησιών. Σε συνεργασία με τους Πράσινους στο Ευρωκοινοβούλιο ξεκίνησε μια νέα καμπάνια ενάντια στις εξορύξεις σχιστολιθικού φυσικού αερίου και πετρελαίου και στις βλαβερές επιπτώσεις της μεθόδου εξόρυξης με υδραυλική ρωγμάτωση τόσο για το περιβάλλον όσο και για τη δημόσια υγεία.

Τα αδιέξοδα από τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας αναδείχτηκαν στην μαύρη επέτειο από την καταστροφή της Φουκοσίμα καθώς και με τη σχετική ερώτηση στο ΕΚ για τα πυρηνικά σχέδια της Τουρκίας.

Η δραστική αλλαγή του ενεργειακού μας μοντέλου προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και της εξοικονόμησης ενέργειας δεν είναι μόνο ευρωπαϊκή προτεραιότητα αλλά και εθνική δέσμευση μέσα από νόμους και επίσημες αποφάσεις. Πρέπει να γίνουν πολύ καθαρότερες πολιτικές επιλογές στις οποίες μπορούν να συνδράμουν αλληλέγγυες πολιτικές δυνάμεις στην Ευρώπη με σκοπό τη μεταφορά τεχνογνωσίας αλλά και την επίλυση τόσο θεσμικών θεμάτων όσο και προβλημάτων χρηματοδότησης και προς αυτή την κατεύθυνση θα εργαστούμε την επόμενη χρονιά.

Ένα από τα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η διείσδυση των ΑΠΕ είναι οι τοπικές αντιδράσεις. Οι λόγοι είναι συνήθως ένας συνδυασμός κακής ενημέρωσης ή παραπληροφόρησης, κακών επενδυτικών πρακτικών, κακής εφαρμογής των διαδικασιών δημόσιας διαβούλευσης, τοπικιστικών αντιλήψεων και του συνδρόμου “όχι στην αυλή μου”. Σε αυτούς πρέπει να προστεθεί και η έλλειψη συμμετοχής και οικονομικών ωφελειών από τις τοπικές κοινωνίες, αφού περιορίζεται σε πενιχρά αντισταθμιστικά οφέλη από τις επενδυτικές εταιρίες προς τον δήμο.

Τελευταία επίσης προβάλλεται έντονα η λανθασμένη αντίληψη περί αξιοποίησης του δυναμικού ΑΠΕ κάθε περιοχής μόνο μέχρι του ορίου των τοπικών αναγκών. Η αντίληψη αυτή, εκτός του ότι δεν εφαρμόζεται ήδη στον τομέα της ενέργειας καθώς οι καταναλωτές του διασυνδεδεμένου συστήματος επιδοτούν την πολύ ακριβότερη παραγωγή ρεύματος από μαζούτ στα αυτόνομα νησιωτικά δίκτυα, θα ήταν προφανώς καταστροφική αν επεκτεινόταν και σε άλλους τομείς, όπως η υγεία, η εκπαίδευση ή η ασφάλεια. Ο συνολικός στόχος ανάπτυξης των ΑΠΕ ως ένας από τους βασικούς μοχλούς για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να συνεκτιμάται με την ανάγκη διατήρησης της τοπικής βιοποικιλότητας (που πρωτίστως απειλείται από την αλλαγή του κλίματος) και των υπόλοιπων χωροταξικών κριτηρίων, που όλα μαζί συνθέτουν το όριο της φέρουσας ικανότητας κάθε περιοχής.

Επίσης θα πρέπει να καλλιεργηθεί η δυναμική ειδικά στις νησιωτικές περιοχές ότι η τοπική επένδυση από τους ίδιους τους κατοίκους σε καθαρές μορφές ενέργειας μπορεί να έχει πολλαπλά οφέλη όπως ενδυνάμωση της τοπικής οικονομίας, εγγύηση σταθερής τιμής ενέργειας χωρίς εξωτερικούς παράγοντες, παραγωγή αποθεματικών για άλλες επενδύσεις σε κοινωνικά αναγκαίες δομές, ευκαιρία για συναπόφαση και ευρεία συμμετοχή και μια ανάπτυξη σε πολλαπλούς τομείς.

Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στην ανάπτυξη των αιολικών πάρκων τα οποία κατέχουν τη μερίδα του λέοντος ως προς τη συμμετοχή τους στο εθνικό σχέδιο δράσης για τις ΑΠΕ, συχνά τίθεται το ζήτημα των επιπτώσεών τους στην ορνιθοπανίδα. Το 2010 μάλιστα με αφορμή τη δημόσια διαβούλευση για το νέο νόμο για τις ΑΠΕ, η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία (ΕΟΕ) δημοσίευσε μελέτη49 με βάση την οποία οι στόχοι διείσδυσης ΑΠΕ για το 2020 μπορούν θεωρητικά να επιτευχθούν ακόμα και με το αυστηρότερο δυνατό μέτρο πλήρους αποκλεισμού του 25% της ελληνικής επικράτειας από την εγκατάσταση αιολικών πάρκων ως ορνιθολογικά ευαίσθητων περιοχών.

Σήμερα η αγορά των ΑΠΕ βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης με πολλές επενδύσεις μικρών και μεγάλων έργων να έχουν ανασταλεί λόγω της αβεβαιότητας σχετικά με το μέλλον της χώρας, της στάσης πληρωμών στους παραγωγούς ΑΠΕ, του αυξανόμενου ελλείμματος του Λογαριασμού ΑΠΕ, της αμφισβήτησης του πλαισίου στήριξης των ΑΠΕ και των κάκιστων κυβερνητικών χειρισμών με αντικρουόμενες ανακοινώσεις και φημολογίες. Αυτό έχει οδηγήσει σε χιλιάδες χαμένες θέσεις εργασίας και στο κλείσιμο εκατοντάδων εταιρειών που δραστηριοποιούνταν στον κλάδο αλλά και ενίσχυσε την δυσφήμιση και δυσπιστία των πολιτών συνολικά προς τις ΑΠΕ.

Αυτή την στιγμή που γίνονται διεργασίες σε πολιτικό επίπεδο σε όλη την Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα για το ενεργειακό μέλλον παρατηρείται μια έντονη επίθεση στις ΑΠΕ ενισχύοντας επιχειρήματα όπως το υψηλό κόστος και τα «κακά παραδείγματα» του παρελθόντος με την «υψηλή» οικονομική ενίσχυση αυτών. Όταν όμως υπάρχει ένας μετασχηματισμός σε όλη την Ευρώπη, οι παραδοσιακοί «παίκτες» του τομέα της ενέργειας έχουν να παίξουν έναν ρόλο αλλά αντιστέκονται σθεναρά. Το 2008, οι 20 μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη είχαν αξία περίπου 1 τρισ. ευρώ ενώ σήμερα λιγότερο από το μισό. Το 2008, οι 10 μεγαλύτερες εταιρείες είχαν πιστωτικό χαρακτηρισμό Α ή και καλύτερο ενώ σήμερα μόνο οι μισές. Οι 2 μεγαλύτερες εταιρείες στην Γερμανία, η E.ON. και η RWE είδαν μείωση της μετοχής τους κατά 3 /4 και 1/3 αντίστοιχα σε σχέση με το 201058.

Όλο αυτό το κλίμα δεν οφείλεται μόνο στο μεγάλο ποσοστό ΑΠΕ αλλά και στην αδυναμία των παραδοσιακών μεγάλων παραγωγών να κατανοήσουν την δομική αλλαγή, που σε συνδυασμό με την κατάρρευση της αγοράς ρύπων, την επένδυση σε υπερδιαστασιολογημένα συμβατικά εργοστάσια ενέργειας, την πτώση των τιμών της αγοράς χονδρικής, την αδυναμία να επενδύσουν σε ΑΠΕ (στην Γερμανία μόνο 7% της συνολικής εγκαταστάσεις ανήκει σε αυτές) και ενός νέου αποκεντρωμένου συστήματος που βασίζεται σε δωρεάν καύσιμα και με τον καταναλωτή να αποκτά δύναμη ελέγχου στην χρήση της ενέργειας, είναι λογικό να εντείνεται η όποια αντίσταση από αυτές και να παίρνει μορφή και σε πολιτικό επίπεδο.

Οι στόχοι της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας όπως η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της αποδοτικότητας και της μείωσης τιμών δεν έχουν επιτευχθεί αλλά έδωσαν σε αρκετές περιπτώσεις τον χώρο σε χιλιάδες νέους επενδυτές να «μπουν στο παιχνίδι» της ενέργειας και πολλές τοπικές κοινωνίες να ανοίξουν τον δρόμο για ένα καθαρό και ασφαλές ενεργειακό μέλλον.

Στην Ελλάδα της κρίσης ενώ υπήρχε κάποια πολιτική κινητικότητα που δημιούργησε μια αγορά και έναν εργασιακό κλάδο στις ΑΠΕ αλλά και έναν σχεδιασμό έως το 2050 που δόθηκε σε διαβούλευση το 2012, τ ο μέλλον παραμένει αβέβαιο. Πρακτικά οι όποιες επενδύσεις έχουν παγώσει, χιλιάδες θέσεις εργασίας έχουν χαθεί και αποκλίνουμε σημαντικά από τους υποχρεωτικούς στόχους για το 2020.

Η εναλλακτική λοιπόν μπορεί να είναι, οι σχεδιασμοί να πραγματοποιούνται σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, από τους ίδιους τους δήμους και τις περιφέρειες και να δημιουργηθούν συνεταιρισμοί ενέργειας κάτω από ένα κοινό τοπικό όραμα που θα διασφαλίσει την παροχή ενέργειας τόσο με καθαρό τρόπο όσο και με ασφαλές οικονομικά για το μέλλον, με την ταυτόχρονη δημιουργία πολυπόθητων θέσεων εργασίας. Η Ελλάδα με το δυναμικό που έχει τόσο σε πηγές ΑΠΕ, αλλά και τη δυνατότητα εξοικονόμησης ενέργειας, χρειάζεται με συντονισμένες κινήσεις να το αξιοποιήσει και να πάρει πρωτοβουλίες σε τοπικό επίπεδο ακόμη και αν η κεντρική διακυβέρνηση παρουσιάζει δυστοκία, καθυστερήσεις και έλλειψη οράματος. Σε αυτό το πλαίσιο βοηθάω και στη δημιουργία του Ενεργειακού Συνεταιρισμού Σίφνου καθώς και στην συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Συνεταιρισμών και πολιτών παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ (RESCoop) που έχει καταγράψει σήμερα περίπου 2500 παρόμοιους συνεταιρισμούς

Η δουλειά μου στο ευρωκοινοβούλιο αλλά και στην κοινωνία ανέδειξε ένα σύνολο παρεμβάσεων για την προώθηση των ΑΠΕ τα οποία μπορείτε να δείτε συγκεντρωμένα εδώ. Κάποια μπορεί να αναφέρονται με την πρώην ιδιότητα μου ως μέλος των Οικολόγων Πράσινων, αλλά τώρα πλέον ως ευρωβουλευτής του νέου σχήματος  “ΠΡΑΣΙΝΟΙ – Αλληλεγγύη. Δημιουργία. Οικολογία”:

-        Ειδική έκδοση για ενέργεια και κλίμα

http://www.chrysogelos.gr/newsite/images/files/Docs/energy%20GE.pdf

-        έκδοση δραστική αλλαγή
http://chrysogelos.gr/newsite/index.php/2013-11-08-13-32-37/ektheseis/item/3678-energy-saving-and-climate-change

-        έκδοση πράσινα επαγγέλματα

http://chrysogelos.gr/newsite/index.php/2013-11-08-13-32-37/ektheseis/item/3669-natural-environment-green-jobs-and-funding-tools

 

-        Ειδική έκδοση για την εισαγωγή ΑΠΕ στη ναυτιλία και μεταστροφή των ναυπηγείων ώστε να παράγουν πιο πράσινα, ενεργειακά αποτελεσματικά πλοία και δημιουργία ενός δικτύου ΑΠΕ στην Μεσόγειο που θα τροφοδοτεί τα πλοία με ΑΠΕ

http://chrysogelos.gr/newsite/index.php/2013-11-08-13-32-37/ektheseis/item/3674-shipbuilding-industry

 

http://www.chrysogelos.gr/newsite/images/files/Docs/energy%20GE.pdf

 

-        Ανακοινώσεις σχετικά με θέματα προώθησης ΑΠΕ στην Ελλάδα

 

Όλες οι τοποθετήσεις/δράσεις για τις ΑΠΕ
http://chrysogelos.gr/newsite/index.php/2013-11-08-13-32-37/ektheseis/itemlist/tag/%CE%95%CE%BD%CE%AD%CF%81%CE%B3%CE%B5%CE%B9%CE%B1%20%E2%80%93%20%CE%91%CE%BD%CE%B1%CE%BD%CE%B5%CF%8E%CF%83%CE%B9%CE%BC%CE%B5%CF%82%20%CE%A0%CE%B7%CE%B3%CE%AD%CF%82

 

Συνάντηση με φορείς και συνδέσμους των ΑΠΕ

http://chrysogelos.gr/newsite/index.php/2012-01-26-17-13-36-593/paremvaseis-ektos-eu/item/3446-synanthsh-oikologwn-prasinwn-me-foreis-kai-syndesmoys-twn-ape

«Από» ρυθμίζοντας τις ΑΠΕ ξανά;

http://chrysogelos.gr/newsite/index.php/2012-01-26-17-17-39-594/deltia-typou/item/3396-setting-up-the-res-again

 

Επίσης, άρθρα άλλων συνυποψηφίων

Zιάκου Ελεάνα για energypress

http://prasinoi.gr/ziakouenergy/

eletaen
By eletaen May 22, 2014 22:17 Updated
Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment
View comments

Write a comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

8 − 6 =

Ταινιες, εικονες & λογια για την ———– Κλιματικη αλλαγη ————

Εκδηλωσεις