ΘΕΣΕΙΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΩΝ: Μαρία Βιτωράκη Υποψήφια ευρωβουλευτής με «Το Ποτάμι»

ΕΛΕΤΑΕΝ
By ΕΛΕΤΑΕΝ May 22, 2014 07:28 Updated

ΘΕΣΕΙΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΩΝ: Μαρία Βιτωράκη Υποψήφια ευρωβουλευτής με «Το Ποτάμι»

Προς:

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Υπόψη Προέδρου κ. Τσιπουρίδη

Αγαπητέ κε Τσιπουρίδη,

Με ιδιαίτερη χαρά απαντώ στα ερωτήματα που θέσατε ως ΕΛΕΤΑΕΝ με το από 21/5/14 δελτίου τύπου.

Σε ό,τι αφορά την Ευρωπαϊκή πολιτική για το κλίμα και την ενέργεια η άποψη μου είναι ότι απαιτείται να συνεχιστεί με ακόμα μεγαλύτερη συνέπεια η προσπάθεια για μια οικονομία μηδενικού άνθρακα με ορίζοντα το 2050. Στα πλαίσια αυτά θεωρώ ότι οι στόχοι για το 2030 χρειάζεται να είναι στο επίπεδο που προτείνουν οι Πράσινοι, δηλαδή 55% μείωση εκπομπών ΑτΘ, 45% διείσδυση ΑΠΕ με επιμερισμό σε εθνικούς δεσμευτικούς στόχους και δεσμευτικό επιτέλους στόχο 40% για την εξοικονόμηση ενέργειας. Επιπλέον πρέπει ο στόχος για τη μείωση εκπομπών για το 2020 να αναθεωρηθεί στο 30%, καθώς ο υφιστάμενος του 20% έχει αποδειχθεί ανεπαρκής.

Οι παραπάνω στόχοι είναι απαραίτητοι για να ολοκληρωθεί η «ενεργειακή στροφή» που σήμερα βρίσκεται στην κρισιμότερη ίσως φάση της καθώς έρχεται πλέον αντιμέτωπη με τις βασικές δομές του παλιού ενεργειακού συστήματος. Οι αντιστάσεις στην αλλαγή κορυφώνονται και η ισχυρή πολιτική βούληση είναι αποφασιστικός παράγοντας για να βαδίσουμε στο δρόμο της βιώσιμης ευημερίας και της «έξυπνης» ανάπτυξης.

Στην Ελλάδα θεωρώ ότι η ανάπτυξη των ΑΠΕ θα πρέπει να συνεχιστεί στη βάση αντίστοιχα φιλόδοξων στόχων, διδασκόμενη από τα όποια λάθη έγιναν ως τώρα. Απαιτείται σταθερό θεσμικό πλαίσιο και μακροχρόνιος στρατηγικός σχεδιασμός που να περιλαμβάνει τη μετάβαση όλου του ενεργειακού συστήματος της χώρας στις ανανεώσιμες και την εξοικονόμηση μεγιστοποιώντας έτσι τα οφέλη για την κοινωνία, το περιβάλλον και την οικονομία.

Οι απόψεις μου στα θέματα αυτά παρουσιάζονται αναλυτικότερα στο άρθρο που ακολουθεί.
Γιατί είναι απαραίτητη μια φιλόδοξη και συνεκτική ευρωπαϊκή πολιτική για το κλίμα και την ενέργεια

της Μαρίας Βιτωράκη

Η κλιματική κρίση είναι μια από τις σοβαρότερες απειλές που αντιμετωπίζει ο πλανήτης (και οι κοινωνίες) σήμερα – κανείς πρακτικά δεν το αμφισβητεί. Ωστόσο, παρά τις σαφείς προειδοποιήσεις της επιστημονικής κοινότητας για έλεγχο της ανόδου της μέσης θερμοκρασίας σε επίπεδα μικρότερα των 2 βαθμών Κελσίου (προτού φθάσουμε στο «σημείο χωρίς επιστροφή») οι πολιτικές αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής είναι άτολμες και ανεπαρκείς.

Χρειαζόμαστε μια ριζική αλλαγή στο μοντέλο παραγωγής και κατανάλωσης ενέργειας – μια ενεργειακή επανάσταση. Η ενεργειακή στροφή θα είναι η βάση και κινητήρια δύναμη για ένα βιώσιμο μέλλον -θα προσφέρει τεράστια οφέλη για το περιβάλλον, την οικονομία και την κοινωνία.

Η ενεργειακή στροφή δεν θα επιτευχθεί χωρίς μια ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή νομοθεσία για το κλίμα και την ενέργεια βασισμένη σε νομικά δεσμευτικούς στόχους και σε κυρώσεις σε περίπτωση αποκλίσεων από αυτούς. Μια τέτοια νομοθεσία θα δημιουργήσει κίνητρα για μια οικονομία φιλική στο κλίμα.

Η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει το μερίδιο που της αναλογεί στην παγκόσμια προσπάθεια για την αποτροπή των επικίνδυνων κλιματικών αλλαγών και στη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα στο Παρίσι το 2015 (COP 21), μαζί με τα κράτη μέλη, να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο για να επιτευχθεί μια δεσμευτική παγκόσμια συμφωνία.

Αυτό σημαίνει ότι η ΕΕ χρειάζεται (το 2015) να έχει ήδη προχωρήσει στην αύξηση του παρόντος (και ανεπαρκούς) στόχου μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου για το 2020 από 20% σε 30% σε σχέση με τα επίπεδα του 1990, και τον καθορισμό ενός στόχου για την περαιτέρω μείωση αυτών των εκπομπών κατά τουλάχιστον 55% έως το 2030, προκειμένου να επιτευχθεί μια κοινωνία με ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα το 2050. Η ταχύτητα μετάβασης σε μια οικονομία μηδενικού άνθρακα θα κρίνει και την επιτυχία αντιμετώπισης και ελέγχου της κλιματικής αλλαγής.

Το σύστημα εμπορίας των εκπομπών της ΕΕ (ETS) θα πρέπει να αναμορφωθεί ριζικά, ώστε να καταστεί ένα αποτελεσματικό εργαλείο. Σε περίπτωση που αυτό δεν επιτευχθεί, τότε απαιτούνται ελάχιστες τιμές άνθρακα σε εθνικό επίπεδο.

Θα πρέπει να σταματήσουν άμεσα οι επιδοτήσεις και οι επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα. Αντίθετα οι επενδύσεις θα πρέπει να κατευθυνθούν στην “ενεργειακή στροφή” και στα ευρωπαϊκά δίκτυα ενέργειας, που διασυνδέουν την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές σε διάφορα μέρη της ηπείρου, συντελώντας στην αύξηση της ενεργειακής ασφάλειας και στη μείωση του κόστους.

Μια συνεκτική ενεργειακή πολιτική, με βάση την εξοικονόμηση ενέργειας, την ενεργειακή απόδοση και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί μια οικονομία σχεδόν μηδενικού άνθρακα μέχρι το 2050. Έτσι, η θέσπιση (και) εθνικών δεσμευτικών στόχων (για το 2030) για την ενεργειακή απόδοση και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι ζωτικής σημασίας. Η κατανάλωση ενέργειας θα πρέπει να μειωθεί κατά 40% μέσα στα επόμενα 15 χρόνια και, ταυτόχρονα, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, εκτός από τα αγροκαύσιμα, πρέπει να ενισχυθούν ώστε να φτάσουν να καλύπτουν το 45% της ενεργειακής μας κατανάλωσης έως το 2030. Αυτό θα τονώσει την οικονομική δραστηριότητα, θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας και θα μειώσει την εξάρτηση από Ευρώπης από τις δαπανηρές και ανασφαλείς εισαγωγές καυσίμων.

Η πυρηνική ενέργεια είναι δαπανηρή και επικίνδυνη, αυξάνει τον κίνδυνο εξάπλωσης των πυρηνικών όπλων και πρέπει σταδιακά να εκλείψει από το ενεργειακό μείγμα της Ευρώπης εξασφαλίζοντας παράλληλα. ότι αυτό δεν αυξάνει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Πρέπει να κλείσουν άμεσα οι πιο επικίνδυνοι πυρηνικοί σταθμοί, να τερματιστούν οι άμεσες και έμμεσες επιδοτήσεις και να επιμείνουμε οι υφιστάμενοι παραγωγοί πυρηνικής ενέργειας να φέρουν την πλήρη ευθύνη για το σύνολο των ζημιών και των καταστροφών από πυρηνικά ατυχήματα.

Μαρία Βιτωράκη

Υποψήφια ευρωβουλευτής με «Το Ποτάμι»

ΕΛΕΤΑΕΝ
By ΕΛΕΤΑΕΝ May 22, 2014 07:28 Updated
Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment
View comments

Write a comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

2 × five =

Εκδηλωσεις