Ελλάδα-Πορτογαλία: 0 – 2

ΕΛΕΤΑΕΝ
By ΕΛΕΤΑΕΝ March 5, 2014 15:54

Πριν κάποια χρόνια στις παρουσιάσεις μου, προσπαθώντας να υπογραμμίσω την έλλειψη πολιτικής βούλησης για την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας(Α.Π.Ε.) στη χώρα μας, έφερνα το συγκριτικό παράδειγμα της Πορτογαλίας παραθέτοντας τον παρακάτω πίνακα.

sigkritika_stoixeia_TSIPOURIDIS

Και συμπλήρωνα, αποσπώντας τα χαμόγελα του κοινού, «..μέχρι το 2003 ήμασταν μπροστά, αλλά το 2004 που εμείς πήγαμε στην Πορτογαλία και σηκώσαμε το τιμημένο, η Κυβέρνηση της Πορτογαλίας αποφάσισε να επενδύσει σοβαρά στην ανάπτυξη των ΑΠΕ και έκτοτε βλέπουμε τη σκόνη τους».

Και που είμαστε σήμερα (τέλος 2013 δέκα χρόνια μετά): εξακολουθούμε να βλέπουμε τη σκόνη τους. Εμείς έχουμε εγκαταστήσει 1.865MW και οι Πορτογάλοι 4.724 MW!!! Δηλαδή 3.000MW περισσότερα. Αυτοί εννεαπλασίασαν τις αιολικές εγκαταστάσεις τους κι εμείς τις τετραπλασιάσαμε.

Θυμίζω πως η Πορτογαλία, όπως και η Δανία (με της οποίας τα επιτεύγματα στις Α.Π.Ε. δεν θα τολμήσουμε να ασχοληθούμε σήμερα), είναι πληθυσμιακά μικρές χώρες, όπως και η Ελλάδα.

Επίσης η Πορτογαλία είναι Μεσογειακή χώρα όπως και η Ελλάδα και μία εκ των χωρών της οικονομικής κρίσης ή μία εκ των PIGS «χαϊδευτικά».

Δυστυχώς οι δυσάρεστες για εμάς συγκρίσεις δεν σταματήσανε στο 2004 κι επειδή φαίνεται πως η σχέση Ελλάδος – Πορτογαλίας έχει δεκαετή κύκλο, επανεμφανίστηκαν το 2014.

(Μήπως αυτό είναι οιωνός ότι θα σηκώσουμε το τιμημένο στη Βραζιλία;)

Γιατί και πάλι τώρα το 2014, όπως προκύπτει από τις επίσημες κυβερνητικές τοποθετήσεις, τις πολιτικές επιλογές των κυβερνήσεων τις χωρίζει μια άβυσσος.

Με αφορμή το πλαίσιο πολιτικής για το Κλίμα και την Ενέργεια του 2030, που από το Δεκέμβριο απασχολεί τα κράτη μέλη και τα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην παρούσα φάση βρίσκεται σε εξέλιξη η διαβούλευση μεταξύ κρατών μελών εν όψει των κρίσιμων συμβουλίων σε επίπεδο Υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας χθες και σήμερα και του συμβουλίου των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων στις 20-21 Μαρτίου.

Τι συζητούν; Κατά πόσο η κάκιστη πρόταση Μπαρόζο (που πρότεινε μη δεσμευτικό στόχο 27% για τις Α.Π.Ε.), θα γίνει αποδεκτή ή θα ανατραπεί. Για το σκοπό αυτό απεστάλησαν στα κράτη μέλη(ΚΜ) τρία ερωτήματα, τα οποία σε ελεύθερη και περιληπτική απόδοση είναι τα κατωτέρω:

1. Πιστεύουν τα ΚΜ ότι το προτεινόμενο πλαίσιο θα οδηγήσει σε μια οικονομία χαμηλού άνθρακα, θα στηρίξει μια ανταγωνιστική ευρωπαϊκή οικονομία και θα οδηγήσει σε ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού;

2. Πως αξιολογούν τα ΚΜ το νέο πλαίσιο  διακυβέρνησης με την μεγαλύτερη ευελιξία στα ΚΜ και που χρειάζονται διευκρινήσεις;

3. Πως βλέπουν τα ΚΜ τους προτεινόμενους δείκτες καταγραφής και πληροφόρησης των παρεμβάσεων πολιτικής;

Διαβάστε (συνημμένες – σας ενθαρρύνω να διαβάσετε τις ερωτήσεις και τις πλήρεις απαντήσεις) τις επιστολές που έστειλαν η Πορτογαλική Κυβέρνηση και η Ελληνική κυβέρνηση (και παρεμπιπτόντως ευρωπαϊκή Προεδρία) σε απάντηση των ερωτημάτων της Επιτροπής για τους στόχους του 2030 και βγάλτε τα δικά σας συμπεράσματα.

Ας δούμε μαζί, συνοπτικά τις απαντήσεις των δύο επιλεγμένων ΚΜ, δηλαδή της Ελλάδας και της Πορτογαλίας, στο ζήτημα του στόχου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Α.Π.Ε.):

Ελλάδα: Ο στόχος που έθεσε η Επιτροπή 27% ΑΠΕ το 2030, φαίνεται να είναι εφικτός,

Πορτογαλία : Η Πορτογαλία πιστεύει ότι η διάδοση των ΑΠΕ πρέπει να προωθηθεί ευρέως με ένα δεσμευτικό στόχο 40% ΑΠΕ το 2030

Η Ελλάδα της οικονομικής κρίσης υποστηρίζει 27% στόχο ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Α.Π.Ε.) και η Πορτογαλία της οικονομικής κρίσης υποστηρίζει 40% στόχο ανάπτυξης των Α.Π.Ε.

Δεν ανησυχεί για το κόστος της ενέργειας η Πορτογαλία; Δεν έχει ενεργοβόρους βιομηχανικούς καταναλωτές; Δεν έχει ενεργειακά πτωχούς καταναλωτές;

Φυσικά και έχει. Αλλά κάνει τις επιλογές της ορθολογικά με γνώμονα το μακροπρόθεσμο και συνολικό όφελος, στηριζόμενη σε επιστημονικά επιχειρήματα τα οποία είναι κοινός τόπος.

Η Πορτογαλία ποντάρει στο μέλλον, γνωρίζοντας πως το φαινομενικά φθηνό σήμερα, θα είναι πανάκριβο μακροπρόθεσμα. Γνωρίζοντας πως αν ικανοποιούσε τώρα, τα εφήμερα αιτήματα και συμφέροντα μερίδας επενδυτών και καταναλωτών, αύριο, αυτοί οι ίδιοι θα την κατηγορούσαν για τις λάθος επιλογές που έκανε σήμερα. Γνωρίζοντας πως η επιστήμη και η λογική συνηγορούν υπέρ της ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Η Πορτογαλία δεν ποντάρει στο παρελθόν. Δεν επηρεάστηκε από τον τρόμο της οικονομικής κρίσης και της ανεργίας, και επιλέγει λύσεις που αντιμετωπίζουν τα αίτια και όχι το σύμπτωμα. Η Πορτογαλία στηρίζει τις δικές της ανεξάντλητες ενεργειακές πηγές. Το δικό της συγκριτικό πλεονέκτημα.

Η Πορτογαλία επέλεξε να ακολουθήσει μια πολιτική με όραμα και μακροπρόθεσμους στόχους. Μια πολιτικής αναγέννησης της ελπίδας, μια πολιτική ζωής.

ΕΛΕΤΑΕΝ
By ΕΛΕΤΑΕΝ March 5, 2014 15:54
Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment
View comments

Write a comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

sixteen + sixteen =

Εκδηλωσεις