ΕΛΕΤΑΕΝ: Γιατί είναι απογοητευτική η πρόταση Μπαρόζο για τους στόχους της ΕΕ

ΕΛΕΤΑΕΝ
By ΕΛΕΤΑΕΝ February 4, 2014 10:03 Updated

Ενημερωτικό σημείωμα και τα αντίστοιχα έγγραφα με τις θέσεις της Ευρωπαϊκής Αιολικής Βιομηχανίας για την πρόσφατη πρόταση της Κομισιόν όσον αφορά τους στόχους της Ε.Ε., έστειλε η ΕΛΕΤΑΕΝ σε όλους τους Έλληνες Ευρωβουλευτές και στην Μόνιμη Αντιπροσωπεία της χώρας μας.

Η ενημέρωση γίνεται στο πλαίσιο της προσπάθειας να ανατραπεί η απογοητευτική πρόταση Μπαρόζο που αναστέλλει την πορεία προς ένα βιώσιμο και χαμηλού άνθρακα μέλλον. Με τα συνοδευτικά  έγγραφα τεκμηριώνεται  γιατί η επιλογή της Ε.Ε. πρέπει να είναι τρεις φιλόδοξοι και δεσμευτικοί στόχοι για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας την Ενεργειακή Αποδοτικότητα και τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Η επιστολή της ΕΛΕΤΑΕΝ αναφέρει τα εξής:

«Όπως γνωρίζετε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληξε σε με μια πολύ απογοητευτική πρόταση, η οποία μοιάζει να γράφτηκε από το Βρετανικό Υπουργείο Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Επιτρέψτε μου να σας συγχαρώ για την επιστολή που κάποιοι από εσάς έστειλαν στα μέλη της Επιτροπής.

Χάρη στις προσπάθειες σας, πάνω από 12 Επίτροποι και τα επιτελεία τους μίλησαν υπέρ των ΑΠΕ τις τελευταίες εβδομάδες.

Αλλά η διαδικασία Interservice υπήρξε εξαιρετικά αδιαφανής και η συζήτηση στο Κολλέγιο των Επιτρόπων κάπως αυταρχική.

Οι μόνες αλλαγές που ο Πρόεδρος Barroso και SecGen αποδέχθηκαν ήταν η προσθήκη της λέξης «δεσμευτικό», το οποίο δεν έχει και πολύ νόημα παράλληλα με το bottom-up “pledging” system και της λέξης «τουλάχιστον», μπροστά από το στόχο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας 27%.

Η πολιτική απόφαση που ελήφθη έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα αποτελέσματα της μοντελοποίησης της ίδιας της Επιτροπής, τα οποία μιλούν σαφώς υπέρ υψηλότερων επιπέδων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Ενεργειακής Αποδοτικότητας.

Θα βρείτε στην παρούσα επικοινωνία συνημμένη την απάντηση της Ευρωπαϊκής Αιολικής Βιομηχανίας στις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής:

- Την αρχική μας αντίδραση στην ανακοίνωση του 2030,

- Τη λεπτομερή ανάλυση της εκτίμησης των επιπτώσεων, καθώς και περιλήψεις της ανακοίνωσης σχετικά με τις τιμές της ενέργειας και του κόστους και μελέτες της ΓΔ ENER και της ΓΔ ECFIN.

Θεωρούμε ότι:

- ο στόχος 27 % για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας για το 2030 είναι ασήμαντος, είναι μόλις 2 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα από το business as usual σενάριο, και βασίζεται σε ένα μοντέλο που έχει συντηρητικές παραδοχές σχετικά με την εξέλιξη το κόστους κεφαλαίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας

- ο στόχος 27 % αντιφάσκει και ως προς τα πολύ σαφή αποτελέσματα της Εκτίμησης των Επιπτώσεων (Impact Assessment), που δείχνουν ότι τα σενάρια με στόχους ΑΠΕ για το 2030 υψηλότερους από 30 % και υψηλότερα επίπεδα Ενεργειακής Απόδοσης, παρέχουν σημαντικά περισσότερα οικονομικά οφέλη από τα σενάρια με μόνο GHG στόχους:

Ø  568.000 περισσότερες θέσεις εργασίας
Ø  260 € δισ. περισσότερη εξοικονόμηση από εισαγωγές ορυκτών καυσίμων, με στόχο 30 % ΑΠΕ
Ø 360 € δισ. περισσότερη εξοικονόμηση από εισαγωγές ορυκτών καυσίμων, με στόχο 35 % ΑΠΕ
Ø  Παρόμοιες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας ( € 179/MWh κατά μέσο όρο με μοναδικό στόχο τη μείωση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου για το 2030, € 178/MWh με 30 % στόχο ΑΠΕ και € 196/MWh με 35 % στόχο ΑΠΕ)
Ø  Παρόμοιες τιμές για το συνολικό ενεργειακό, και ουσιαστικά χαμηλότερες αν ληφθεί υπόψη η μείωση του κόστους της ρύπανσης στα σενάρια με στόχο ΑΠΕ
Ø  Χαμηλότερη τιμή άνθρακα.

Ελπίζουμε ότι τα ευρήματα αυτά θα είναι χρήσιμα εν όψει των συζητήσεων σας, και θα σας βοηθήσουν να στηρίξετε πιο φιλόδοξους και δεσμευτικούς στόχους για τις ΑΠΕ για το καλό της Ευρώπης αλλά κυρίως του πλανήτη».

ΕΛΕΤΑΕΝ
By ΕΛΕΤΑΕΝ February 4, 2014 10:03 Updated
Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment
View comments

Write a comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

10 + eleven =

Εκδηλωσεις