Η εκμετάλλευση της Αρκτικής απειλεί τις πολικές αρκούδες

ΕΛΕΤΑΕΝ
By ΕΛΕΤΑΕΝ December 29, 2013 19:17 Updated

Η εκμετάλλευση της Αρκτικής απειλεί τις πολικές αρκούδες

Story Highlights

  • Υπολογίζεται ότι σήμερα υπάρχουν 20.000-25.000 πολικές αρκούδες που ζουν στον Καναδά (16.000), τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, τη Γροιλανδία και τη Νορβηγία.

Related Articles

Η εκμετάλλευση των πετρελαϊκών κοιτασμάτων και η αύξηση της θαλάσσιας κυκλοφορίας στην Αρκτική συνιστούν δύο νέες απειλές για τις πολικές αρκούδες, προειδοποίησαν σήμερα οι εκπρόσωποι πέντε χωρών και δύο μη κυβερνητικών οργανώσεων που συναντήθηκαν στη Μόσχα, στο πλαίσιο του διεθνούς φόρουμ που οργάνωσαν η Ρωσία και το Παγκόσμιο Ταμείο για τη Φύση (WWF) με θέμα την προστασία αυτών των ζώων.

“Σήμερα αντιμετωπίζουμε νέες προκλήσεις όπως η αύξηση των θαλάσσιων μεταφορών και η εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου”, τόνισε η Λεόνα Αγκλουκάκ, η υπουργός Περιβάλλοντος του Καναδά.

Το φαινόμενο του θερμοκηπίου, η ανάπτυξη και η εκμετάλλευση πηγών ενέργειας σε αυτήν την προστατευόμενη ζώνη επιταχύνουν το λιώσιμο των πάγων, απειλώντας τις αρκούδες. Τα ζώα αυτά εξαρτώνται ουσιαστικά από το φυσικό περιβάλλον τους, δηλαδή από τους ογκόπαγους όπου κυνηγούν φώκιες για να τραφούν. Παράλληλα, οι αλλαγές μπορεί να προκαλέσουν διάφορα προβλήματα στα θηλυκά που κυοφορούν.

Υπολογίζεται ότι σήμερα υπάρχουν 20.000-25.000 πολικές αρκούδες που ζουν στον Καναδά (16.000), τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, τη Γροιλανδία και τη Νορβηγία.

Η Ρωσία προωθεί τα τελευταία χρόνια την εκμετάλλευση της βόρειας θαλάσσιας διόδου, ενός σχεδίου στρατηγικής σημασίας για τη χώρα και, σε συνεργασία με τις πετρελαϊκές εταιρείες Gazprom και Rosneft, την εκμετάλλευση των πετρελαϊκών κοιτασμάτων της Αρκτικής.

Ο υπουργός Οικολογίας της Ρωσίας Σεργκέι Ντονσκόι διαβεβαίωσε πάντως ότι η χώρα του, που έχει δημιουργήσει 19 προστατευόμενες ζώνες στην Αρκτική, θα συνεχίσει να φροντίζει για το περιβάλλον, αυξάνοντας τον αριθμό των προστατευόμενων περιοχών. Πρόσθεσε μάλιστα ότι προωθείται ένας νόμος που θα υποχρεώνει τις εταιρείες να χρησιμοποιούν τις πιο προηγμένες τεχνολογίες για τις δραστηριότητές τους και να έχουν έτοιμα σχέδια έκτακτης ανάγκης για την περίπτωση μιας περιβαλλοντικής καταστροφής από πετρελαιοκηλίδα.

ΕΛΕΤΑΕΝ
By ΕΛΕΤΑΕΝ December 29, 2013 19:17 Updated
Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment
View comments

Write a comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

8 + 3 =

Εκδηλωσεις