«Εις θάνατον δια της… αδιαφορίας» οι μικρές ανεμογεννήτριες

ΕΛΕΤΑΕΝ
By ΕΛΕΤΑΕΝ January 7, 2015 09:40

«Εις θάνατον δια της… αδιαφορίας» οι μικρές ανεμογεννήτριες

http://www.energypress.gr/news/Eis-thanaton-dia-ths-adiaforias-oi-mikres-anemogennhtries

Σε πρόωρο θάνατο εν τη γενέσει του φαίνεται ότι οδηγείται ο κλάδος των μικρών ανεμογεννητριών καθώς δεν έχουν καν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την εκπόνηση του Ειδικού Προγράμματος Ανάπτυξης, με το οποίο θα ρυθμίζονταν όλα τα εκκρεμή θεσμικά ζητήματα σχετικά με την εγκατάσταση, λειτουργία και οικονομική απόδοση των μικρών αιολικών. Με βάση το νόμο 4203 του 2013, το Ειδικό Πρόγραμμα, που αποτελεί προϋπόθεση για να υποβληθούν αιτήσεις από τους υποψήφιους επενδυτές, θα έπρεπε να έχει λάβει σάρκα και οστά μέχρι τα τέλη Ιουνίου 2014. Παρόλα αυτά, το ΥΠΕΚΑ δεν έδειξε καμία τέτοια πρόθεση, και βέβαια οι πολιτικές εξελίξεις οδηγούν σε αναβολή κάθε κινητικότητας για μεγάλο διάστημα.

«Η αδιαφορία του υπουργείου υπήρξε συγκλονιστική. Υπάρχουν δυνατότητες στη χώρα μας, υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον, δεχόμαστε αρκετά τηλεφωνήματα, αλλά δεν υπάρχει το θεσμικό πλαίσιο για να προχωρήσει κάποιος» λέει ο Γιάννης Τσιπουρίδης, πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ), ο οποίος απέστειλε πρόσφατα επιστολή διαμαρτυρίας στο ΥΠΕΚΑ και στον υφυπουργό κ. Ασημάκη Παπαγεωργίου, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής: «Πρέπει να ομολογήσω πως είμαστε σοκαρισμένοι περισσότερο από την απουσία αντίδρασης από το υπουργείο σας, παρά από την καθυστέρηση, την οποία άλλωστε είχαμε προβλέψει στη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, το φθινόπωρο του 2013. Και επίσης αδυνατούμε να την ερμηνεύσουμε, εξαιτίας του γεγονότος ότι η απραξία σας οδηγεί ένα κλάδο εν τη γενέσει του, σε πρόωρο θάνατο. Δεν μπορούμε να φανταστούμε ότι αυτό γίνεται συνειδητά ή ακόμη χειρότερα από αδιαφορία. Αποτέλεσμα της καθυστέρησης εκπόνησης του Προγράμματος είναι η αναστολή όλων των επενδυτικών δραστηριοτήτων, παρότι υπήρχε προ του Ν.4203/2013 αλλά και συνεχίζει να υπάρχει, ικανό επενδυτικό και εμπορικό ενδιαφέρον στην αγορά και σε αρκετές περιπτώσεις είχαν ήδη ξεκινήσει οι σχετικές διαδικασίες (ανεμολογικές μετρήσεις, διαδικασία αδειοδότησης κ.λπ.)».

Το πρόβλημα μάλιστα είναι ακόμα παλιότερο, καθώς η εγκατάσταση μικρών αιολικών (στο πλαίσιο γενικότερων ρυθμίσεων για τις ΑΠΕ) προβλεπόταν από νόμο του 2010, ο οποίος ακόμα δεν εφαρμόζεται. Το πρόβλημα αυτό ανέδειξε καταγγελία των μηχανικών Ηλία Φωτιάδη και Γεωργίου Περιστέρη κατά του ΔΕΔΔΗΕ, με την οποία κατήγγειλαν την παράβαση των διατάξεων του Ν. 3851/2010 ως προς την παράλειψη οφειλόμενων ενεργειών σχετικά με τον καθορισμό ημερομηνίας έναρξης παραλαβής των αιτήσεων εγκατάστασης μικρών αιολικών σταθμών στα μη διασυνδεδεμένα νησιά και συγκεκριμένα στο σύμπλεγμα των νησιών Πάρου – Νάξου – Ιου.

Η κατηγορία των μικρών αιολικών περιλαμβάνει ανεμογεννήτριες με εγκατεστημένη ισχύ έως 50 kW. Στην πράξη δεν είναι και τόσο μικρές, καθώς μια τέτοια ανεμογεννήτρια μπορεί να έχει 15 μέτρα ύψος και μήκος πτερυγίου 10-12 μέτρα. Βεβαίως, μπορεί να είναι και πολύ μικρότερες και σίγουρα δεν έχουν σχέση με τα μεγάλα αιολικά «πάρκα» με τις τεράστιες ανεμογεννήτριες. Σύμφωνα με την ΕΛΕΤΑΕΝ, τα μικρά αιολικά έχουν τρία βασικά πλεονεκτήματα:

Πρώτον, τη δυνατότητα αξιοποίησης του αιολικού δυναμικού που είναι διαθέσιμο σε περιοχές που δεν είναι εφικτή η εγκατάσταση μεγάλων ανεμογεννητριών.

Δεύτερον, τη δυνατότητα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας κοντά στην κατανάλωση.

Τρίτον, τη συμβολή στη διαμόρφωση κουλτούρας γύρω από την αειφόρο ανάπτυξη, λόγω της εγγύτητάς τους με το κοινό.

Το εντυπωσιακό είναι πως τα μικρά αιολικά μπορεί να συνεισφέρουν με μεγάλες επιδόσεις στην αιολική ενέργεια. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Αιολικής Ενέργειας (EWEA), η παγκόσμια αιολική ισχύς από μικρές ανεμογεννήτριες έφτασε το 2012 στα 687 MW, παρουσιάζοντας αύξηση 21% σε σχέση με το 2011 (576 MW). Πρωταθλητές με ποσοστό 80% αναδεικνύονται η Κίνα, οι ΗΠΑ και η Βρετανία. Στα τέλη του 2012 ήταν εγκατεστημένες παγκόσμια 806.000 μικρές ανεμογεννήτριες, έναντι 730.000 στα τέλη του 2011. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της EWEA η παγκόσμια εγκατεστημένη ισχύς σε μικρές ανεμογεννήτριες θα ξεπεράσει τα 4,6 Γιγαβάτ έως το 2020.

ΕΛΕΤΑΕΝ
By ΕΛΕΤΑΕΝ January 7, 2015 09:40
Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment
View comments

Write a comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

12 − 12 =

Εκδηλωσεις