Δελτίο Τύπου: Σε επίπεδα ρεκόρ η αύξηση των αερίων του θερμοκηπίου το 2016

ΕΛΕΤΑΕΝ
By ΕΛΕΤΑΕΝ November 2, 2017 12:00 Updated

Δελτίο Τύπου: Σε επίπεδα ρεκόρ η αύξηση των αερίων του θερμοκηπίου το 2016

 

Πέμπτη, 2 Νοεμβρίου 2017

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Μια μαύρη είδηση: Σε επίπεδα ρεκόρ η αύξηση των αερίων του θερμοκηπίου το 2016

 

Ανακοινώσεις του Διεθνούς Οργανισμού Μετεωρολογίας και του UN Environment

Η Ελλάδα πρέπει να ακολουθήσει το δρόμο των μεγάλων επενδύσεων Α.Π.Ε.

 

Η συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα CO2 στην ατμόσφαιρα της γης, αυξήθηκε με ρυθμό ρεκόρ κατά το 2016 φθάνοντας σε 403,3 ppm στο υψηλότερο επίπεδο σε 800.000 χρόνια. Αυτό ανακοίνωσε, στις 30 Οκτωβρίου 2017, ο Διεθνής Οργανισμός Μετεωρολογίας (World Meteorological Organization).

Σημειώνεται ότι ως ασφαλές επίπεδο συγκέντρωσης CO2 για να αποφευχθούν οι κλιματικές καταστροφές θεωρείται το 380 ppm.  Πριν την βιομηχανική επανάσταση η συγκέντρωση CO2 στην ατμόσφαιρα ήταν περίπου 280 ppm.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετεωρολογίας, οι απότομες αλλαγές που έχουν παρατηρηθεί στην ατμόσφαιρα κατά τα τελευταία 70 χρόνια, δεν έχουν προηγούμενο.

Μπροστά σε αυτό το επικίνδυνο μέλλον, η 8η έκθεση για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου του Προγράμματος για το Περιβάλλον των Ηνωμένων Εθνών (UN Environment) που ανακοινώθηκε στη Γενεύη την 31 Οκτωβρίου 2017, καλεί τις Κυβερνήσεις και τους μη-κρατικούς φορείς να αναλάβουν επειγόντως δράση ώστε να διασφαλιστεί ότι θα μπορεί να επιτευχθούν οι στόχοι της Συμφωνίας του Παρισιού. Ο επικεφαλής του UN Environment, Erik Solheim, δήλωσε ότι πρέπει επειγόντως να ενταθούν οι προσπάθειες για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αφού, όπως είπε, «συνεχίζουμε να εκπέμπουμε πάρα πολύ και αυτό πρέπει να αντιστραφεί».

Από κοινού, η Έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Μετεωρολογίας και η Έκθεση του UN Environment αποτελούν την επιστημονική βάση στις διαπραγματεύσεις για την κλιματική αλλαγή που θα λάβουν χώρα υπό την αιγίδα του ΟΗΕ μεταξύ 7-17 Νοεμβρίου στη Βόννη.

Η ΕΛΕΤΑΕΝ καλεί την Ελληνική Κυβέρνηση να καταστήσει την Χώρα μας ισότιμη συμμέτοχο στην παγκόσμια προσπάθεια για την αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής.

Πιθανότατα, η Ελλάδα έχει χάσει το στόχο Α.Π.Ε. για το 2020. Μπορεί όμως να σχεδιάσει από τώρα το δρόμο για την επίτευξη του στόχου το 2030. Αυτό απαιτεί μείωση των ορυκτών καυσίμων, μαζική ανάπτυξη των Α.Π.Ε. και εξοικονόμηση ενέργειας, με προφανή περιβαλλοντικά, οικονομικά και αναπτυξιακά οφέλη.

Η Ελληνική Κυβέρνηση οφείλει να παρουσιάσει έγκαιρα το σχέδιο της. Κυρίως όμως πρέπει να αποδείξει στην πράξη ότι αντιλαμβάνεται πως η μεγαλύτερη απειλή για το περιβάλλον είναι η κλιματική αλλαγή και συνεπώς δεν μπορεί να υπάρξει πραγματική προστασία της φύσης χωρίς μεγάλες επενδύσεις Α.Π.Ε.

 

 

Πληροφορίες για το παρόν Δελτίο Τύπου

Παναγιώτης Παπασταματίου

Διευθυντής ΕΛΕΤΑΕΝ

Τηλ. επικοινωνίας: 2106816803

Email: info@eletaen.gr

 

Παράρτημα

Στα ακόλουθα διαγράμματα απεικονίζεται η εξέλιξη της συγκέντρωσης του CO2 στην ατμόσφαιρα από το 1984-2016 (Διάγραμμα 1) και η πορεία της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη (Διάγραμμα 2) με βάση την Έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Μετεωρολογίας.

Διάγραμμα 1:    Συγκέντρωση CO2 στην ατμόσφαιρα 1984-2016, Πηγή: Διεθνής Οργανισμός Μετεωρολογίας

1
Διάγραμμα 2:    Εκτιμήσεις της πορείας της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη από τα τρία σημαντικότερα κέντρα παρακολούθησης των κλιματικών παραμέτρων:

  • του Κέντρου Ερευνών της Βρετανικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (μαύρη γραμμή και σκίαση του περιθωρίου αβεβαιότητας),
  • της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ (καφέ γραμμή) και
  • της NASA (μπλέ γραμμή)

Πηγή: Διεθνής Οργανισμός Μετεωρολογίας

2

 

Περισσότερες λεπτομέρειες μπορεί να αναζητηθούν στα ακόλουθα links:

https://public.wmo.int/en/media/press-release/greenhouse-gas-concentrations-surge-new-record

http://www.unenvironment.org/news-and-stories/press-release/emissions-gap-report-2017-governments-non-state-actors-must-do-more

 

Σημείωμα για τους συντάκτες

H ΕΛΕΤΑΕΝ ιδρύθηκε το 1990 με την ονομασία Ελληνική Εταιρεία Αιολικής Ενέργειας και μετονομάστηκε το 2005 σε Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας. Από ιδρύσεως είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας WindEurope (πρώην EWEA). Τον Μάιο του 2015 έγινε μέλος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Αιολικής Ενέργειας GWEC.

Η ΕΛΕΤΑΕΝ διατηρεί και υπηρετεί διπλό σκοπό:

  • επιδιώκει την προαγωγή της επιστήμης και έρευνας στον τομέα της αιολικής ενέργειας και παράλληλα
  • προσπαθεί να εκφράσει και να προωθήσει αποτελεσματικά τα ενδιαφέροντα του κλάδου της αιολικής ενέργειας.

Μέλη της ΕΛΕΤΑΕΝ γίνονται εταιρείες και φορείς που δραστηριοποιούνται στον κλάδο και φυσικά πρόσωπα, επαγγελματίες και επιστήμονες.

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε το δελτίο τύπου.

 

 

 

 

 

ΕΛΕΤΑΕΝ
By ΕΛΕΤΑΕΝ November 2, 2017 12:00 Updated
Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment
View comments

Write a comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

15 − nine =

Εκδηλωσεις