Ο Ήλιος ετοιμάζεται να φέρει τα πάντα πάνω – κάτω

ΕΛΕΤΑΕΝ
By ΕΛΕΤΑΕΝ December 29, 2013 20:24 Updated

Ο Ήλιος ετοιμάζεται να φέρει τα πάντα πάνω – κάτω

Σύντομα ο Ήλιος θα φέρει κυριολεκτικά τα πάνω – κάτω αφού θα ολοκληρώσει το αναποδογύρισμα του μαγνητικού του πεδίου. Η διαδικασία συμβαίνει κάθε 11 χρόνια. Ήδη ο βόρειος πόλος του άστρου μας έχει γίνει… νότιος και σύντομα και ο νότιος θα αντιστρέψει την πολικότητα του.

Βεβαίως μια τέτοια… τούμπα δεν αφήνει ανέπαφο το ηλιακό μας σύστημα.

Η αναστροφή αυτή διαρκεί μερικούς μήνες έως ότου ολοκληρωθεί, καθώς τα δύο ημισφαίρια αλλάζουν πολικότητα με διαφορετικό ρυθμό.

Η αναστροφή των μαγνητικών πόλων γίνεται σταδιακά και δεν είναι πλήρως κατανοητή, ακόμα από τους επιστήμονες. Αρχικά, μια μεγάλη ηλιακή κηλίδα εξαπλώνεται, αναγκάζοντας το μαγνητικό πεδίο του άστρου να «μεταναστεύσει» από τον ισημερινό του προς ένα από από τους δύο πόλους του. Καθώς αυτή η μετακίνηση λαμβάνει χώρα, η ισχύς του ηλιακού μαγνητικού πεδίου μηδενίζεται και μετά επανέρχεται, αλλά με την αντίστροφη πολικότητα.

Σύμφωνα με τους Αμερικανούς επιστήμονες, αυτή η μαγνητική αναστροφή έχει αντίκτυπο και στη Γη, λόγω της εντονότερης ηλιακής δραστηριότητας και της αυξημένης κοσμικής ακτινοβολίας που φθάνει στον πλανήτη μας, με συνέπεια να επηρεάζεται το γήινο μαγνητικό πεδίο. Η επίδραση αυτή, με τη σειρά της, μπορεί να επηρεάσει τα ηλεκτρονικά και δορυφορικά συστήματα όπως το GPS ή τα επίγεια δίκτυα ηλεκτρισμού, καθώς επίσης να προκαλέσει πιο εκτεταμένο και θεαματικό σέλας στους γήινους πόλους.

Η επίδραση του μαγνητικού πεδίου του Ήλιου μας καλύπτει μια τεράστια περιοχή που λέγεται “ηλιόσφαιρα” και εκτείνεται πολύ πέρα από τον Πλούτωνα, έως τα σύνορα του διαστρικού χώρου, όπου σήμερα βρίσκεται το διαστημικό σκάφος Βόγιατζερ της NASA.

ΕΛΕΤΑΕΝ
By ΕΛΕΤΑΕΝ December 29, 2013 20:24 Updated
Write a comment

No Comments

No Comments Yet!

Let me tell You a sad story ! There are no comments yet, but You can be first one to comment this article.

Write a comment
View comments

Write a comment

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

ten − 3 =

Εκδηλωσεις